harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > NATO > Romania si NATO
 Romania si NATO
 

1990

Iulie 1990 - Primul Ministru al Romaniei, domnul Petre Roman, adreseaza, in scris, Secretarului General al NATO, domnul Manfred Worner, invitatia de a vizita Romania. In scrisoare, propune si acreditarea unui ambasador roman la NATO.

Octombrie 1990 - Ambasadorul roman in Belgia este autorizat sa initieze relatii diplomatice cu NATO

Octombrie 1990 - Primul ministru roman se intalneste, la Bruxelles, cu Secretarul General al NATO

Decembrie 1990 - Seful Statului Major general roman viziteaza Cartierul General al NATO de la Bruxelles si se intalneste cu Secretarul general al NATO si cu reprezentatii permanenti militari ai statelor membre NATO.

1991

Iulie 1991 - Secretarul general al NATO, Manfred Wörner, viziteaza Romania

Octombrie 1991 - Presedintele roman, Ion Iliescu, trimite secretarului general NATO un mesaj in care afirma disponibilitatea Romaniei de a se angaja intr-o cooperare stransa cu NATO, aceasta fiind singura organizatie capabila, din punct de vedere politic si militar, sa asigure stabilitatea si securitatea noilor democratii europene.

Decembrie 1991 - Ministrul roman al afacerilor externe participa la prima intalnire a Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic (NACC). Propune intensificarea cooperarii cu NATO.

1992

Februarie 1992 - Secretarul general al NATO, Manfred Wörner, efectueaza o vizita in Romania. Este inaugurat Centrul euro-atlantic.

1993

Februarie 1993 - Presedintele Ion Iliescu viziteaza Cartierul General al NATO. Este reafirmata dorinta Romaniei de a se integra in structurile euro-atlantice.

Octombrie 1993 - Adjunctul secretarului apararii al SUA efectueaza o vizita la Bucuresti si prezinta propunerea americana de stabilire a unui Parteneriat pentru Pace.

1994

Ianuarie 1994 - Romania este prima tara post-comunista care se alatura programului Parteneriatului pentru Pace (PfP- 26 ianuarie 1994); programul individual este semnat în mai 1995.

1995

Octombrie 1995 - Romania semneaza Acordul privind Statutul Fortelor intre membrii NATO si participantii la PfP.

1996

Mai 1996 - Secretarul general al NATO, Javier Solana, efectueaza o vizita in Romania.

Iunie 1996 - Parlamentul roman adreseaza un apel parlamentelor statelor membre NATO in care solicita sprijin pentru aspiratiile Romaniei de a deveni membru NATO. Apelul subliniaza consensul politic intern asupra acestui obiectiv major al politicii externe romanesti.

1997

Februarie 1997 - Presedintele roman, Emil Constantinescu, se intalneste, la Bruxelles, cu membrii Consiliului Nord-Atlantic si cu secretarul general al NATO, Javier Solana. Cu acest prilej, subliniaza vointa ferma a Romaniei de a se alatura Aliantei Nord-Atlantice.

Aprilie 1997 - Parlamentul roman adopta, in unanimitate, un mesaj adresat celor 16 membri NATO, solicitand sprijin pentru o decizie favorabila Romaniei, cu prilejul summit-ului de la Madrid.

Iulie 1997 - In cadrul summit-ului NATO de la Madrid, Republica Ceha, Ungaria si Polonia primesc invitatia de a se alatura Aliantei. Comunicatul final confirma continuarea procesului de largire; textul nominalizeaza Romania printre statele candidate care au realizat progrese semnificative in indeplinirea criteriilor de aderare la NATO.

1998

Aprilie 1998 - Secretarul general al NATO, Javier Solana, efectueaza o vizita oficiala in Romania.

Octombrie 1998 - Parlamentul roman aproba cererea NATO ca avioanele Aliantei sa poata utiliza spatiul aerian al tarii noastre pentru posibile operatiuni militare impotriva Iugoslaviei, numai in situatii exceptionale si de urgenta.

1999

Februarie 1999 - Militari din Romania si Statele Unite stabilesc un centru de monitorizare a traficului aerian care sa acopere, in afara teritoriului romanesc, si ariile invecinate.

Martie 1999 - Ca urmare a unei solicitari NATO, Romania inchide trei aeroporturi in vestul tarii - Timisoara, Arad, Caransebes - pana la sfarsitul operatiunilor Aliantei impotriva Iugoslaviei.

18 aprilie 1999 - NATO solicita Romaniei deschiderea spatiului aerian pentru avioanele aliate.

20 aprilie 1999 - Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT) si Guvernul Romaniei dau curs acestei solicitari.

22 aprilie 1999 - Parlamentul autorizeaza avioanele NATO sa utilizeze spatiul aerian romanesc in timpul operatiunilor din Iugoslavia.

23 - 25 aprilie 1999 - Summit-ul NATO de la Washington: NATO prezinta MAP (Membership Action Plan) care pune bazele unui mecanism de pregatire si evaluare individuala a tarilor candidate.

Mai 1999 - Ministerul Apararii Nationale confirma faptul ca fortele aeriene NATO au dreptul să utilizeze aeroporturile romanesti pe durata operatiunilor din Iugoslavia.

Mai 1999 - Reprezentantii guvernului roman si cei ai NATO semneaza un acord referitor la conditiile in care avioanele aliate vor putea utiliza spatiul aerian romanesc.

17 iunie 1999 - Parlamentul roman aproba, cu majoritate de voturi, cererea presedintelui Emil Constantinescu de a permite tranzitul spre Iugoslavia via Romania al contingentelor cehe si poloneze din cadrul trupelor internationale de mentinere a pacii pentru Kosovo (KFOR).

Iulie 1999 - Secretarul general al NATO, Javier Solana, viziteaza Romania.

2000

Februarie 2000 - Secretarul general al NATO, George Robertson, efectueaza o vizita la Bucuresti.

Iunie 2000 - Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul Joseph Ralston, efectueaza o vizita in Romania.

2001

Mai 2001 - Reuniunea NAC - Romania. Este analizat progresul realizat in indeplinirea obiectivelor Planului National de Aderare la NATO, ciclul II.

Mai 2001 - Reuniunea ministeriala EAPC, Budapesta, la care participa si Romania.

Septembrie 2001 - Parlamentul decide, cu o majoritate coplesitoare, participarea Romaniei, ca aliat de facto al NATO, la lupta impotriva terorismului international cu toate mijloacele, inclusiv cele militare. Romania decide sa asigure acces la spatiul sau aerian, aeroporturi, facilitati terestre si maritime, in cazul in care va exista o cerere NATO in acest sens.

Decembrie 2001 - Reuniunea ministeriala EAPC, Bruxelles.

Decembrie 2001 - Secretarul general al NATO, Lordul George Robertson, efectueaza o vizita la Bucuresti.

2002

Ianuarie 2002 - Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Joseph Ralston, face o vizita in Romania si apreciaza progresul realizat in reforma sectorului militar.

Martie 2002 - Are loc la Bucuresti summit-ul "Primavara noilor aliati" al tarilor candidate la NATO.

Aprilie 2002 - Reuniunea NAC - Romania. Au fost analizate ultimele progrese ale Romaniei in indeplinirea obiectivelor Planului National Anual de Aderare la NATO, ciclul III. Delegatia romana a fost condusa de Primul Ministru, domnul Adrian Nastase.

Aprilie 2002 - Intalnirea dintre presedintele Ion Iliescu si secretatul general NATO, Lordul George Robertson, la Bruxelles.

Mai 2002 - Reuniunea ministeriala EAPC, Reykjavik.

21 noiembrie 2002 - Summit-ul NATO de la Praga - Romania este invitata sa inceapa convorbirile de aderare.

22 noiembrie 2002 - Reuniunea ministeriala EAPC, Praga.

13 decembrie 2002 - S-a desfasurat, la Bruxelles, prima runda a convorbirilor de aderare a Romaniei la NATO. Delegatia romana a fost condusa de domnul Mihnea Motoc, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.

2003

9 ianuarie 2003 - S-a desfasurat, la Bruxelles, a doua runda a convorbirilor de aderare a Romaniei la NATO.

27 - 29 ianuarie 2003 - Echipele de experti NATO in probleme de aparare, securitate si economice viziteaza Romania.

18 februarie 2003 -Are loc, la Bruxelles, reuniunea SPC(R) + Romania. Este luat in discutie calendarul Romaniei pentru finalizarea reformelor.

3 martie 2003 - Secretarul general al NATO, Lordul George Robertson, efectueaza o vizita in Romania.

21 martie 2003 - Ministrul roman al afacerilor externe a trimis secretarului general NATO o scrisoare care confirma vointa si capacitatea Romaniei de a indeplini obligatiile si angajamentele tarii noastre de a deveni membru cu drepturi depline al NATO. La aceasta scrisoare, a fost anexat calendarul Romaniei de finalizare a reformelor.

26 martie 2003 - Ministrul roman al afacerilor externe participa, la Bruxelles, la Ceremonia de semnare a protocoalelor de aderare.

4 - 5 aprilie 2003 - Are loc, la Snagov, reuniunea informala a primilor ministri din cele sapte state invitate sa adere la NATO.

7 mai 2003 - Reuniunea NAC + 7 de la Bruxelles.

7-8 mai 2003 – Vizita, in SUA, a celor sapte ministri ai afacerilor externe din tarile invitate sa adere la NATO, cu ocazia votului din Senat asupra rezolutiei de ratificare a Protocolului de aderare.

8 mai 2003 - Ratificarea protocoalelor de aderare de catre Congresul SUA.

20 mai 2003 - Reuniunea la nivelul presedintilor parlamentelor din statele membre ale Grupului Vilnius si din tarile membre NATO.

3 iunie 2003 - Reuniunea ministeriala NAC si EAPC la nivel de ministri de externe de la Madrid.

12 iunie 2003 - Reuniunea ministeriala la nivel de ministri ai apararii, Bruxelles.

25 iulie 2003 - Ceremonia de predare-primire a presedintiei Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Ministrilor Apararii din Sud-Estul Europei (SEDM-CC) si a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Fortei Multinationale de Pace din Sud-Estul Europei (MPFSEE) si comenzii brigăzii multinationale SEEBRIG si de mutare la Constanta a Cartierului General al SEEBRIG. La acest eveniment a participat amiralul Gregory Johnson, comandantul flancului sudic al NATO, AFSOUTH.

4-5 august 2003 - Vizita oficiala in Romania a Comandantului Suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul James L. Jones.

6-10 octombrie 2003 - Exercitiul NATO/PfP DACIA - 2003, Pitesti. 5 noiembrie 2003 - depunerea PNA V.

18 noiembrie 2003 - Reuniunea SPC(R) + Romania, Bruxelles, pentru discutarea PNA V.

 2 decembrie 2003 - Reuniunea ministeriala EAPC la nivel de ministri ai apararii, Bruxelles.

4 decembrie 2003 - Reuniunea ministeriala NAC+7 la nivel de ministri de externe, Bruxelles.

2004

9-11 februarie 2004 – organizarea la Nisa (Franţa) a Reuniunii informale a Miniştrilor apararii din statele membre NATO.

26 februarie 2004 - adoptarea de catre Parlamentul Romaniei, cu unanimitate de voturi, a legii de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord.

1 martie 2004 - promulgarea legii de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord de catre Presedintele Ion Iliescu.

4 martie 2004 - semnarea de catre presedintele Ion Iliescu a instrumentului de aderare a Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord.

29 martie 2004 - depunerea de catre domnul Adrian Nastase, prim-ministrul Romaniei, a instrumentului de aderare a Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord, Washington, SUA.

2 aprilie 2004 - ceremonia inaltarii drapelelor de stat la Cartierul General al NATO, Bruxelles, si reuniunea informala a ministrilor de externe ai statelor membre NATO.  

20 aprilie 2004 – intalnirea ministrului roman al afacerilor externe, Mircea Geoana cu ambasadorii statelor membre NATO acreditati in Romania.

10-12 mai 2004 - Vizita in Romania a domnului Jean Fournet, adjunct al secretarului general al NATO pentru diplomatia publica, si participarea acestuia la seminarul “Changing Perceptions in South Eastern Europe".

13-14 mai 2004 - Vizita la Bucuresti a Secretarului General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

28 mai - 1 iunie 2004 – desfasurarea la Bratislava a Sesiunii de primavara a Adunării Parlamentare NATO.

14-15 iunie 2004 – desfasurarea la Bucuresti a Reuniunii anuale a Consortiului PfP al Academiilor de Apărare si Institutelor de Studii de Securitate  

28-29 iunie 2004 –Summit-ul NATO de la Istanbul. Participarea Romaniei, pentru prima data la un Summit NATO  ca membru cu drepturi depline, a demonstrat ca tara noastra este, de acum, parte a procesului transatlantic de luare a deciziilor in domeniul securitatii.

13 octombrie 2004 – organizarea la Pioana Brasov a Reuniunii informale a Ministrilor apararii din statele membre NATO.

23-31 octombrie 2004 - vizita de documentare in Romania (si Bulgaria) a Comitetului NATO pentru bugetul militar.

12-16 noiembrie 2004 - sesiunea anuala a Adunarii Parlamentare NATO, Venetia.

8-9 decembrie 2004 – Reuniunea la Bruxelles a ministrilor de externe ai statelor membre NATO.

2005

12- 13 ianuarie 2005 - Comandantul fortelor americane din Europa (EUCOM) si comandantul suprem al fortelor NATO din Europa (SACEUR), generalul James JONES viziteaza Romania. Ministrul roman de externe reconfirma interesul Romaniei pentru gazduirea unor facilitati americane pe teritoriul tarii.

22 februarie 2005- Summit-ul NATO de la Bruxelles. Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu si ministrul afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu. Misiunile Aliantei din Afganistan, Irak si Balcani, precum si cooperarea Aliantei cu Rusia si Ucraina au fost principalele subiecte de pe agenda discutiilor.

30- 31 martie 2005 - Au loc, la Bucuresti, lucrarile celei de-a doua Conferinte a Ministrilor Apararii din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP). Reconversia unitatilor militare si a personalului militar disponibilizat sunt principalele subiecte de pe agenda discutiilor.

2 aprilie 2005- Romania implineste un an de la aderarea cu drepturi depline la Alianta Nord -Atlantica. Cu aceasta ocazie, Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a declarat ca “aderarea la NATO a Romaniei si a altor sase noi state membre, in urma cu un an, a adus beneficii nu numai Romaniei, dar si Aliantei si securitatii intregii regiuni euro-atlantice”. Pentru a sublinia importanta istorica a aderarii la organizatia nord-atlantica, este promulgata Legea nr. 390/2004 privind instituirea “Zilei NATO in Romania”, in prima zi de duminica a lunii aprilie.

20- 21 aprilie 2005- Are loc, la Vilnius, reuniunea informala a ministrilor de externe ai statelor membre NATO. Romania este reprezentata de Mihai Razvan Ungureanu. Ministrul roman de externe sustine importanta stabilitatii si dezvoltarii democratice a regiunilor din estul si sudul NATO pentru securitatea euro-atlantica.

8 iulie 2005- In cadrul Reuniunii Consiliului Nord-Atlantic de la Bruxelles, Romania se alatura celorlalte state aliate si condamna atacurile teroriste de la Londra, reafirmandu-si sprijinul pentru prevenirea si combaterea terorismului.

18 noiembrie 2005 - Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a acordat diplomatului roman Cristian Tudor „medalia NATO - non articolul 5” si diploma de certificare, pentru modul în care si-a adus contributia la misiunea NATO de Antrenament in Irak.

23- 26 noiembrie 2005- Romania prezinta, in cadrul celei de-a X – a Conferinte Internationale NATO cu tema „Transatlantic security and defence co-operation: lessons learned and future challenges”, rolul Aliantei ca principal instrument in garantarea securitatii comune. Punctul de vedere al Romaniei la reuniunea organizata in Ungaria a fost sustinut de catre secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Anton Niculescu.

8 decembrie 2005- Romania infiinteaza o Comisie Inter-institutionala pentru NATO. Comisia este un forum consultativ de coordonare a institutiilor statului in vederea promovarii intereselor tarii in cadrul NATO si indeplinirii obligatiilor ce ne revin in calitate de aliat.

2006

3 aprilie 2006 - Cu prilejul Zilei NATO, Ministerul Afacerilor Externe a organizat, in parteneriat cu Institutul Diplomatic Roman, conferinta "NATO în perspectiva Summitului de la Riga". NATO a fost reprezentat la eveniment de domnul Jean Fournet, Asistent al Secretarului General al NATO pentru Diplomatie Publica.

27-28 aprilie 2006 - Au avut loc, la Sofia, Reuniunile informale ale ministrilor de externe din statele membre NATO.

12 mai 2006 - Romania a semnat, la sediul Aliantei Nord-Atlantice, in cadrul unei ceremonii prezidate de Secretarul General al NATO, documentele de lansare a Fondului de Asistenta NATO/ Parteneriatul pentru Pace – OSCE/ENVSEC (Initiativa de Mediu si Securitate) pentru distrugerea de substante chimice periculoase si pesticide din Republica Moldova.

Romania a preluat rolul de tara coordonatoare pentru faza I a acestui proiect, impreuna cu Belgia, in contextul detinerii mandatului de Ambasada Punct de Contact NATO la Chisinau (CPE), in perioada 2005-2006.

30 - 31 mai 2006 – Romania a organizat seminarul international “NATO – un model de securitate prin cooperare. Modalitati prin care Planurile de Actiune pentru Aderare (MAP) si Planurile Individualizate de Actiune pentru Parteneriat (IPAP) pot contribui la consolidarea securitatii nationale si regionale in cadrul Parteneriatului pentru Pace (PfP)”. Reuniunea a avut ca scop stimularea schimbului de experienta intre statele aliate, statele candidate la NATO din Balcanii de Vest, state membre ale Parteneriatului pentru Pace si Ucraina.

31 iulie 2006- NATO preia de la Statele Unite esponsabilitatile de a asigura securitatea in sudul Afganistanului, decizie pe care Romania a salutat-o. Romania are o contributie importanta la misiunea NATO din sudul Afganistanului. Militarii romani participa la asigurarea securitatii a doua provincii, Kandahar si Zabul, alaturi de Australia, Marea Britanie, Canada, Estonia, Danemarca, Olanda si SUA.

21 septembrie 2006 - Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a participat la reuniunea informala a ministrilor de externe din statele membre NATO, desfasurata in contextul sesiunii Adunarii Generale a ONU. Cu privire la misiunea viitoare a Aliantei, Romania a pledat pentru dezvoltarea a trei dimensiuni: consolidarea rolului de aparare colectiva, promovarea stabilitatii si democratiei in zonele de vecinatate imediată – Balcani si regiunea extinsa a Marii Negre – precum si contributia la securitatea internationala.

6 noiembrie 2006 - Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a participat, la Bruxelles, la conferinta cu tema „Global NATO. Overdue or overstretch”, reuniune la care a sustinut alocutiunea principala in cadrul sesiunii cu tema „Reprezinta Initiativa Parteneriatelor Globale o valoare adaugata la Parteneriatul pentru Pace al NATO?”.

16 noiembrie 2006 – Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a efectuat o vizita la Bucuresti, in contextul pregatirilor aliate pentru Summitul NATO de la Riga.

28 – 29 noiembrie 2006 – Summit-ul NATO de la Riga, Letonia.

2007

26 ianuarie 2007- Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a participat, la Bruxelles, la reuniunea informala a ministrilor de externe ai statelor membre NATO, precum si la un dejun de lucru NATO-UE. Pe agenda discutiilor s-au aflat doua subiecte de maxim interes international: Afganistan si Kosovo.

26 - 27 aprilie 2007 - Adrian Cioroianu, ministrul roman al Afacerilor Externe, a participat la Oslo la reuniunea informala a ministrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO. Reuniunea a prilejuit o evaluare a stadiului implementarii deciziilor adoptate de sefii de stat si de guvern din statele membre NATO la Summit-ul de la Riga, din noiembrie 2006.Cu acest prilej, Secretarul General al NATO  a facut publica  decizia Aliantei cu privire la orasul care va gazdui Summitul NATO din 2008, si anume Bucuresti.

12 - 14 iunie 2007 - Ministrul roman al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a efectuat o vizita la Washington, vizita in cadrul careia s-a intalnit cu secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, cu consilierul preşedintelui SUA pentru securitate nationala, Stephen Hadley si cu Gordon England, adjunct al secretarului apararii. In cadrul intalnirilor au fost abordate teme regionale si internationale, inclusiv in sfera NATO – din perspectiva gazduirii la Bucuresti a Summit-ului Aliantei, in aprilie 2008.

28 - 29 iunie 2007 - Ministrul roman al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a participat la Forumul de Securitate al Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC), la Ohrid, in Republica Macedonia. La reuniune s-a abordat problema situatiei din Afganistan, problematica Balcanilor  de Vest (Kosovo si viitorul Balcanilor; perspectivele integrarii euro-atlantice ale Balcanilor), precum si securitatea energetica (relatii strategice si surse de incredere; rolul NATO si al altor organizatii internationale).

23 august 2007 – Departamentul pentru Organizarea Summit-ului NATO din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a lansat un concurs pentru crearea unui logo al Summit-ului.

6 septembrie 2007 – Reprezentantul permanent al SUA la NATO, Victoria Nuland a efectuat o vizita la Bucurestui, ocazie cu care s-a intalnit cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu prim-ministrul; Calin Popescu Tariceanu si cu ministrul roman al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu.

21 septembrie 2007- A avut loc, la Bucuresti, semnarea Memorandumului de Intelegere cu privire la organizarea Summit-ului de catre secretarul Consiliului Nord-Atlantic, Berndt A. Goetze, si de subsecretarul de stat Victor Micula, coordonatorul departamentului din MAE insarcinat cu organizarea evenimentului.

21- 23 octombrie 2007- Jean François Bureau, adjunctul Secretarului General al NATO pentru diplomatie publica, a efectuat o vizita in Romania pentru a participa la lansarea “Black Sea Trust for Regional Cooperation”, conferinta organizata de German Marshall Fund of the United States. In cadrul vizitei, oficialul NATO a discutat cu autoritatile romane aspecte referitoare la pregatirea Summit-ului  NATO de la Bucuresti, cu accent pe dimensiunea de diplomatie publica.

29 octombrie 2007 - Jaap de Hoop Scheffer, Secretarul General NATO, a efectuat o vizita in Romania pentru a trece in revista stadiul pregatirilor pentru organizarea Summit-ului NATO de la Bucuresti.

6-7 decembrie 2007 - Reuniune la Bruxelles a ministrilor de externe ai NATO. In cadrul discutiilor, la care Romania a fost reprezentata de catre ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, ministrii au convenit sa intensifice dialogul politic privind Kosovo, Afganistan, viitorul regimului CFE si lupta impotriva terorismului. De asemenea, s-a decis continuarea discutiilor pe tema apararii antiracheta si a transformarii NATO, subiecte aflate si pe agenda Summit-ului NATO de la Bucuresti.

2008

11 ianuarie 2008 - Jaap de Hoop Scheffer, Secretarul General al NATO, a efectuat o noua vizita la Bucuresti. Scopul principal al vizitei a fost prezentarea locatiilor de desfasurare a Summit-ului NATO din 2-4 aprilie 2008, dar in timpul discutiilor cu oficialii romani au fost abordate si subiecte importante pentru NATO, printre care  operatiunile militare in derulare sub egida NATO, modernizarea capabilitatilor Aliantei pentru a face fata noilor riscuri de securitate si evolutiile in planul securitatii in Europa de Sud-Est si regiunea Marii Negre. De asemenea, Secretarul General al NATO a sustinut o prelegere la Biblioteca Centrala Universitara, in fata unui auditoriu format din studenti si reprezentanti ai mediilor academice.

8-10 februarie 2008 - La Munchen a avut loc Conferinta pentru Politici de Securitate, eveniment la care Romania a fost reprezentata de catre ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu. Dezbaterile s-au axat pe subiectul managementului conflictelor, tema aflata si in atentia Summit-ului NATO.