harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Romania > Romania pe scurt
 Romania pe scurt
 

 Pozitionare geografica

Romania este situata in sud-estul Europei, in nordul peninsulei Balcanice, pe Dunarea Inferioara, cu iesire la Marea Neagra. Se afla atat la sudul, cat si la nordul Muntilor Carpati, care formeaza o potcoava, ce are in centru Podisul Transilvaniei.
Este al saptelea stat ca numar de locuitori si al noualea stat ca teritoriu din Uniunea Europeana.
Are o suprafata de 238.391 kmp (91843 mile patrate).


 Granite

Romania se invecineaza la nord-est cu Republica Ucraina, la est cu Republica Moldova, la vest cu Ungaria, la sud-vest cu Serbia, la sud cu Bulgaria si la sud-est cu Marea Neagra.

 Imnul si drapelul

In ianuarie 1990 a fost adoptat ca Imn National „Desteapta-te, romane". Imnul reprezinta o poezie scrisa in 1848 de Andrei Muresanu. Poezia a fost adoptata ca imn al revolutionarilor romani la 1848 si a fost cantata pe o melodie de Anton Pann. In 1918, la Marea Unire, imnul a rasunat pe Campia Libertatii de la Alba Iulia. Dupa revolutia din 1989 cantecul a fost adoptat ca imn national.
Drapelul national al Romaniei este un tricolor cu benzi verticale, incepand de la lance- albastru, galben si rosu. Forma actuala a drapelului a fost adoptata dupa caderea comunismului, in decembrie 1989. Drapelul din perioada comunista era format din aceleasi culori, in plus avand stema Romaniei comuniste in centru. Aceasta stema a fost scoasa de pe drapel in timpul evenimentelor din decembrie 1989 de catre revolutionari, iar autoritatile au stabilit sa nu adauge nici o stema in centru.


 Ziua Nationala

Ziua nationala a Romaniei este 1 Decembrie. Aceasta data a fost aleasa de catre autoritatile romane, dupa caderea regimului dictatorului Nicolae Ceausescu in decembrie 1989. Este o zi plina de incarcatura istorica deoarece la 1 Decembrie 1918 a fost consfintita unirea tuturor romanilor.

 Geografie

-Cel mai inalt munte: Masivul Fagaras, care face parte din Carpatii Meridionali, este cel mai inalt lant montan din Romania, cu cele doua varfuri ale sale, Varful Moldoveanu, cu o altitudine de 2.544 metri si Varful Negoiu, cu o altitudine de 2.535 metri. Masivul Fagaras este considerat de alpinisti ca fiind grandios, cel mai salbatic si, in acelasi timp, cel mai imprevizibil lant montan al Romaniei.

-Cel mai jos punct: Marea Neagra- 0 m.

-Lacuri: exista in jur de 3500 de lacuri in Romania. Cele mai importante sunt lacurile provenite din fostele lagune de pe malul Marii Negre – Lacul Razim (425 km patrati) si Lacul Sinoe (171 km patrati). In Muntii Carpati exista lacuri glaciare, cel mai mare dintre ele este Lacul Bucura, cu o suprafata de 10,8 ha. De asemenea, exista lacuri facute de om, importante pentru puterea energetica, cele mai importante fiind cele de pe Dunare la Portile de Fier II (40.000 ha) si Portile de Fier I (10.000 ha, dar cu un volum de apa de trei ori mai mare decat la Portile de Fier II). Extrem de important este si cel de la Izvoru Muntelui pe râul Bicaz (cu o suprafata de 3.100 ha).

-Regiuni: Romania este impartita in 41 de unitati administrative denumite judete. Acestora se adauga municipiul Bucuresti, capitala cu un statut similar cu cel de judet.

-Cel mai mare rau: Dunarea, care este al doilea fluviu ca lungime din Europa. Din lungimea sa totala de 2860 km, 1075 km se afla pe teritoriul Romaniei. Dunarea se varsa in Marea Neagra prin trei brate (Chilia, Sulina, Sfantu Gheorghe), care formeaza o delta.

-Cele mai importante rauri: Mures (761 km pe teritoriul Romaniei), Prut (742 km pe teritoriul Romaniei), Olt (615 km), Siret (559 km pe teritoriul Romaniei), Ialomita (417 km), Somes (376 km pe teritoriul Romaniei), Arges (350 km).

(read more…link catre subpagina Turism a site-ului)

 Istorie

• Cercetarile facute de arheologii romani la Bugiulesti, Valcea, au dus la descoperirea unor relicve umane, datand de la inceputul Paleoliticului Inferior (aprox. 2 milioane de ani inainte de Hristos), ceea ce atesta faptul ca tinutul Romanei este locuit din acea perioada.

• In antichitate, teritoriul Romaniei a fost locuit de geti si daci si este cunoscut sub denumirea de Dacia. Aceasta s-a aflat in apogeul puterii sale sub regele Decebal (87-106 e.n.). Teritoriul Daciei a fost cucerit de Imparatul Traian (98-117 e.n.).

• Romanii sunt astazi singurii descendenti ai Imperiului Roman de Rasarit, iar limba romana este una din marile mostenitoare ale limbii latine.

• In secolele 4 – 13, teritoriul actual al Romaniei a fost traversat de catre popoarele migratoare - gotii, hunii, gepizii, avarii, slavii, pecinegii, cumanii si tatarii.

• Incepand cu secolul 10, documente arheologice mentioneaza existenta entitatilor statale ale populatiei romanesti - cnezate si voievodate - la inceput in Transilvania si Dobrogea, apoi in secolele 12 - 13 si in teritoriile de la estul si sudul Muntilor Carpati.

• Din Evul Mediu pana in epoca moderna, romanii au trait in trei principate vecine, dar autonome - Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania.

• In 1857, Adunarile Ad-hoc de la Bucuresti si Iasi au hotarat in unanimitate sa uneasca cele doua principate – Tara Romaneasca si Moldova- intr-un singur stat.

• In 1859, romanii din Moldova si Tara Romaneasca l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza,ca domnitor unic realizand, de facto, unirea celor doua principate.

• Statul national roman a luat in 24 ianuarie - 5 februarie 1862, numele de Romania si si-a stabilit capitala la Bucuresti.

• La 10 mai 1866, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen este proclamat print conducator al Romaniei, sub numele de Carol I.

• La 1 decembrie 1918, Adunarea nationala din Transilvania, convocata la Alba Iulia, a votat unirea Transilvaniei si Banatului cu Romania.

• Romania a fost proclamata Republica Populara pe data de 30 decembrie 1947.

• Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, in Romania se instaureaza regimul comunist, care s-a incheiat la 22 decembrie 1989.

 Clima

Romania are o clima temperat continentala, specifica pentru Europa Centrala, cu patru anotimpuri distincte: primavara, vara, toamna si iarna.
In timpul iernii temperatura medie scade sub - 5°C si pe timp de vara se situeaza intre 22°C si 24°C.


 Natura

Romania beneficiaza de toate formele de relief- campie, dealuri, munti, rauri si iesire la mare- ceea ce o face extrem de atractiva din punct de vedere turistic.
Romania este strabatuta de Muntii Carpati, care acopera 31% din suprafata tarii. Dealurile nu depasesc 1000 de metri inaltime. Campiile se intind in sudul si in vestul tarii. Cele mai mari campii sunt Campia Romana, aflata intre Muntii Carpati si Fluviul Dunarea si Campia de Vest, strabatuta de multe rauri.
Fauna Romaniei este una din cele mai bogate si variate din Europa, continand specii rare sau chiar unice pe continent, cum ar fi capra neagra, ursul brun, cerbul carpatin, rasul, jderul si cocosul de munte. In zona de campie si pe dealuri se pot intalni iepurii, vulpile, mistretii si caprioarele.
Delta Dunarii este supranumita “sanctuarul pasarilor salbatice si a pestilor”, fiind populata, printre altele, cu specii de crap, stiuca, salau sau somn. De asemenea, sturionii , de la care se obtine caviarul, pot fi gasiti pe cursul inferior al Dunarii. In prezent, pescuitul sturionilor este interzis in Romania. De asemenea, vanatoarea este strict controlata, facandu-se doar in anumite perioade stabilite prin lege.

 Populatie

Conform recensamantului din 2002, Romania are o populatie de 21.698.181 de locuitori. Dintre acestia, 19.409.400 de locuitori sunt romani, restul fiind cetateni romani de alte origini: maghiari (1.434.377 de locuitori), romi (535.250 de locuitori), germani (60. 088), ucraineni-ruteni (61.353 de locuitori), rusi-lipoveni (36. 397 de locuitori), turci (32.596 de locuitori), tatari (24.137 de locuitori), sarbi (22.518 de locuitori), slovaci (17.199 de locuitori), bulgari (8.092 de locuitori), croati (6.786 de locuitori), greci (6.513 de locuitori), evrei (5.870 de locuitori), cehi (3.938 de locuitori), polonezi (3. 671 de locuitori), italieni (3.331 de locuitori), armeni (1.780 de locuitori ).

 Limba oficiala

Limba oficiala a Romaniei este limba romana. Este o limba de origine latina, alfabetul fiind latin. Numerosi locuitori ai Romaniei vorbesc limbile engleza, franceza si germana. De asemenea, in anumite zone ale tarii se vorbeste maghiara (mai ales in judetele Harghita, Covasna, Mures) si rusa (la granita cu Republica Moldova si Ucraina).

 Religii

Conform recensamantului din 2002, populatia Romaneiei este majoritar Ortodoxa (87,6%). Pe teritoriul Romaniei sunt reprezentate si alte religii: Romano-catolica (4,7%) , Reformata (3,2%), Penticostala (1,5 %), Greco-catolica (0,9 %), Baptista (0,6%), Adventista de ziua a -7-a (0,4%), Unitariana (0,3%), Musulmana (0,3%), Mozaica (0,1%). Libertatea religioasa este garantata prin Constitutia Romaniei.

 Guvern

Conform articolului 102 din Legea Fundamentala a Romaniei, Constitutia, “Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice”.
Read more… link catre http://www.guv.ro/


 Sistem electoral

Forma de guvernamant a statului roman este republica.
Parlamentul Romaniei este bicameral, fiind alcatuit din Senat, cu 137 de membri, si Camera Deputatilor, cu 327 de membri. Un numar de 18 locuri in Camera Deputatilor sunt rezervate reprezentantilor minoritatilor nationale.
Alegerile generale din Romania au loc prin sistem de liste proportionale, la fiecare patru ani, cand se aleg membrii Parlamentului din Camera Deputatilor si Senat. In acelasi timp si in acelasi mod au loc alegerile pentru Consiliul Judetean si Consiliul Municipal.
Alegerea primarilor se realizeaza prin vot direct (din patru in patru ani). Alegerea Presedintelui Romaniei se realizeaza prin vot direct (din cinci in cinci ani).


 Partidele politice

In Parlamentul Romaniei sunt reprezentate 7 formatiuni politice. Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Romania Mare (PRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Conservator (PC) si Partidul Liberal Democrat (PLD) sunt partide de opozitie. Partidele aflate la putere sunt Partidul National Liberal (PNL) si Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR).
Cele mai importante formatiuni politice neparlamentare sunt: Partidul National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD) - fost partid de guvernamant- Actiunea Populara (Apm - formatiune condusa de fostul presedinte al Romaniei in perioada 1996 - 2000, Emil Constantinescu), Partidul Noua Generatie - Crestin Democrat (PNG-CD), Partidul Ecologist Roman (PER), Uniunea Civica Maghiara (UCM), Partidul Initiativa Nationala (PIN) sau Uniunea Populara Social Crestina (UPSC).

 Organizatii din care Romania face parte

Romania este membra a Organizatiei Natiunilor Unite din data de 14 decembrie 1955, NATO din 2004 si a Uniunii Europene(UE), din data de 1 ianuarie 2007. De asemenea, Romania este membra a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), a Consiliului Europei din 7 octombrie 1993 si a Organizatiei Internationala a Francofoniei.
La 16 decembrie 2004, Romania a devenit membru cu drepturi depline al Grupului International de Lucru pentru Cooperarea privind Educatia, Memoria si Studiul Holocaustului.


 Capitala

Capitala Romaniei este municipiul Bucuresti, cu o populatie de 2.032.000 de locuitori. Orasul este atestat documentar pentru prima data in 1459 ca resedinta a domnitorului Vlad Tepes.
( read more…link catre subpagina Bucuresti)


 Cele mai mari orase

Principalele orase in raport cu numarul de locuitori sunt: Iasi (349.000 de locuitori), Constanta (344.000 de locuitori ), Cluj-Napoca (333.000 de locuitori), Galati (332.000 de locuitori), Timisoara (327.000 de locuitori), Brasov (316.000 de locuitori), Craiova (314.000 de locuitori), Ploiesti (253.000 de locuitori) si Braila (234.000 de locuitori).

 Cum ajungi in Romania

Indiferent in ce colt al lumii te afli, poti ajunge in Romania cu orice fel de mijloc de transport: fie cu avionul sau trenul, fie cu masina personala sau cu vaporul.
De la 1 ianuarie 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, pentru bunurile calatorilor care vin dintr-un stat comunitar nu se mai efectueaza control vamal si nu se mai intocmesc formalitati vamale.
Accesul in Romania se face doar pe baza unui document de identitate- fie document de identitate national , fie pasaport.
Read more...link catre http://www.politiadefrontiera.ro/

Acces cu avionul

• Aeroporturile internationale ale Romaniei sunt Bucuresti - Otopeni- “Aeroportul Henri Coanda”, Bucuresti- Baneasa, Constanta - Mihail Kogalniceanu, Timisoara, Cluj-Napoca.
• Aeroportul International Otopeni din Bucuresti este situat la o distanta de 18 km de centrul orasului.
• De la Aeroportul Otopeni- “Henri Coanda” se poate ajunge in centrul Bucurestiului cu linia expres 783 sau cu taxi. Pentru linia expres 783 puteti cumpara din statia de plecare din fata Aeroportului cartele magnetice cu doua calatorii, in valoare de 5 lei noi / 50.000 lei vechi.Pentru varianta deplasarii cu taxiul este recomandat sa cititi pretul afisat pe usa taxiului si sa intrebati soferul daca are suprataxa pentru deplasare in afara orasului.

Acces cu trenul

• Bucurestiul este legat prin intermediul trenurilor rapide internationale de principalele capitale din centrul Europei. De asemenea, Bucurestiul este principalul nod feroviar al tarii si de aici pleaca trenuri catre toatre orasele Romaniei. Tarifele unei calatorii difera in functie de tren, distanta parcursa, clasa de calatorie.

Acces cu masina

-Berlin, Varsovia, Budapesta - Petea E81;
-Viena, Praga, Budapesta - Bors E60
-Viena, Praga, Budapesta- Nadlac E64;
-Trieste, Belgrad - Moravita E70 sau Portile de Fier E70;
-Atena, Tirana, Sofia - Giurgiu E85;
-Istambul, Sofia - Vama Veche E87;
-Moscova, Kiev, Chisinau - Albita E580;
-Varsovia, Kiev, Cernauti - Siret E85.
Toate drumurile sunt marcate in concordanta cu reglementarile internationale. Se conduce pe partea dreapta a drumului.

Cu vaporul

• Cel mai mare port al Romaniei este Constanta (port la Marea Neagra).
• Porturi de acces exista si pe fluviul Dunarea, la Sulina, Tulcea, Braila, Drobeta Turnu Severin si Giurgiu.

 Sarbatori importante si festivaluri

Zilele libere
In Romania, zilele Anului Nou (1 si 2 ianuarie), Pastele Ortodox, 1 mai, 1 decembrie (Ziua Nationala) si zilele de Craciun (25 si 26 decembrie) sunt zile libere.

Sarbatoarea Martisorului
1 martie este sarbatoarea traditionala a Martisorului, zi in care se celebreaza venirea primaverii. In cea mai mare parte a Romaniei, in aceasta zi femeile primesc “martisoare” din partea barbatilor. Se mai pastreaza inca, in unele zone din Moldova, obiceiul stravechi ca barbatii sa primeasca “martisorul” din partea femeilor. “Martisoarele” sunt snururi din doua culori (alb si rosu) la care se adauga diverse figurine. “Martisoarele” sunt aducatoare de fericire si noroc si se poarta la vedere- in piept sau legat de mana- timp de o saptamana, pana pe 8 martie, cand se sarbatoreste Ziua Femeii.
Martisorul este o traditie romaneasca veche de peste 8000 de ani. Cele mai vechi dovezi ale acestei Sarabatori au fost descoperite de arheologi la Schela Cladovei, in judetul Mehedinti .

Ziua Pacalelilor
1 aprilie este in Romania “Ziua Pacalelilor”, zi preferata de cei carora le place sa faca farse prietenilor. Traditia spune ca trebuie sa nu te lasi pacalit de nimeni daca vrei sa nu ai parte de pacaleli tot anul.
Nu se stie cu exactitate care este originea acestui obicei. Exista o ipoteza conform careia originea zilei de 1 aprilie are legatura cu schimbarea calendarului gregorian, in care ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie, in loc de 1 Ianuarie.

Sanzienele
O sarbatoare traditional romaneasca ce are loc la data de 24 iunie, sunt “Sanzienele”. Este o sarbatoare pagana, dar care a fost acceptata, chiar si cu numele, in calendarul crestin-ortodox. Este ziua care marcheaza inceputul verii, in care se spune ca plantele medicinale (“de leac”) au putere maxima si este cel mai bine sa fie culese. Sanzienele sunt, de fapt, flori de camp galbene. In traditia populara, “Sanzienele” sunt personaje fantastice binefacatoare. Conform traditiei, in satele Romaniei fetele tinere culeg de pe camp flori galbene si le impletesc in coronita, pe care o inchina soarelui si si-o aseaza apoi pe cap pentru a avea noroc in viata si in dragoste. In unele zone ale Romaniei coronitele de flori se arunca pe casa, fie pentru a afla cati ani traieste fata ce o arunca, fie pentru a afla cand se va casatori. Cu cat coronita ramane mai sus, cu atat fata se va casatori mai repede sau va trai mai mult. Noaptea de Sanziene este si o mare sarbatoare a dragostei.