harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Summit > Palatul Parlamentului
 Palatul Parlamentului
 

Palatul Parlamentului, cunoscut drept Casa Poporului este cladirea cea mai controversata din Romania. A fost construita de-a lungul celor mai negre zile ale regimului dictatorului Nicolae Ceausescu, intre 1984-1989 si poate fi vazuta din orice punct al Bucurestiului.

Cu o suprafata de de 330.000 m², structurata pe 6 nivele si cu o inaltime de 84 m, cladirea se afla in Cartea Recordurilor fiind a doua constructie in lume dupa Pentagon. De asemenea, Palatul Parlamentului depaseste cu 2 la suta volumul piramidei lui Keops din Egipt.
Destinata initial adapostirii tuturor organelor statului comunist, cladirea este in prezent locul in care se afla Parlamentul Romaniei (Camera Deputatilor si Senatul), un modern centru de conferinte (care a gazduit Forumul Crans Montana, ministeriala OSCE din 2001,Sommet-ul Francofoniei din 2006 si alte evenimente majore), Muzeul de Arta Contemporana, precum si alte 12 institutii.
Imediat dupa caderea regimului Ceausescu din decembrie 1989 s-a pus problema demolarii sale, prin dinamitare, pentru a sterge un simbol al dictaturii comuniste. Au castigat, insa, cei care au pledat pentru pastrarea cladirii deoarece a fost proiectata si ridicata cu multe sacrificii.
Numeroasele sali si holuri impunatoare ale Palatului Parlamentului pot fi vizitate de catre grupuri organizate de turisti. Fara ghid exista posibilitatea sa va pierdeti deoarece constructia este un adevarat labirint, cu peste 1000 de incaperi.

Toate materialele folosite la ridicarea si amenajarea cladirii sunt romanesti. Piatra, marmura si lemnul au fost aduse din muntii si padurile României, iar brocarturile, tapiseriile si covoare grele au fost realizate special pentru holurile si salile impunatoare ale cladirii.

Sala cea mai mare a Palatului Parlamentului este Sala Unirii, cu o inaltime de 16 m si o suprafata de 2200 m2, aici aflandu-se cel mai mare candelabru din Palat, cu o greutate de trei tone si 7000 de becuri.

Galeria de Onoare, de 150 de metri lungime si lata de 18 metri, cu usi glisante din stejar si cu geam de cristal, a devenit celebra dupa ce regizorul Costa Gavras a filmat aici scene din filmul "Amen".

O alta sala celebra este Sala „Nicolae Balcescu", imbracata in marmura roz, de Ruschita, decorata cu candelabre executate de artisti plastici la Medias si draperii din matase tesute la Sighisoara.

 

" Tentatia grandorii " - de Adrian Cioroianu, Ministrul Afacerilor Externe

"Pentru mine, Casa Poporului, rebotezata la scurta vreme, tot in vremea lui Ceausescu, Casa Republicii, este un "loc al memoriei" in cel mai propriu sens al termenului si probabil ca va ramine o bucata de vreme marca emblematica a unui regim care nu a stiut sa pastreze masura. Casa Republicii sau Casa Poporului nu este singura constructie exponentiala a regimului Ceausescu, nu e nici prima: ea a fost precedata de o alta realizare colosala, care a fost terminata in timpul vietii conducatorului – ma refer la canalul Dunare-Mare Neagra, inaugurat de familia Ceausescu in mai 1984. In ciuda acestui canal, a carui valoare economica si simbolica era incontestabila, Casa Poporului sau Casa Republicii este, din punctul meu de vedere, mai apropiata de conceptul de "loc de memorie", fie si pentru faptul ca efortul constructiei acestei case a fost impus in cursul acelorasi ani in care Romania traversa o teribila criza economica".