harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Media Advisory
 Media Advisory
 

A doua informare de presã


Summit-ul şefilor de state şi de guverne,
Bucureşti, România, 2 - 4 aprilie 2008 


Acest document conţine informaţii importante, legate de acreditare, cazare şi evenimente. Aceastã a doua informare de presã privind Summit-ul de la Bucureşti aduce noi detalii şi o înlocuieşte pe cea din 11 ianuarie. Informaţiile importante apar cu litere îngroşate.


Aspecte generale

1. Consiliul Nord-Atlantic (NAC) se va reuni la nivel de şefi de stat şi de guvern, în zilele de 2, 3 şi 4 aprilie 2008, la Bucureşti, România. O întâlnire extinsã de nivel înalt privind Afganistanul va avea de asemenea loc cu aceastã ocazie. Reuniunile Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic, Comisia NATO-Ucraina şi Consiliul NATO-Rusia vor face de asemenea parte din Summit-ul de la Bucureşti.

2. Summit-ul va fi prezidat de Secretarul General NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Preşedintele României, Traian Bãsescu, va fi gazda întâlnirilor.

Acreditare

3. Reprezentanţii massmedia care doresc sã acopere lucrãrile Summit-ului trebuie sã solicite obţinerea unei acreditãri. Cererile de acreditare pot fi fãcute doar electronic, pe internet, dând click pe urmãtorul link: https://my.hq.nato.int/jas.

4. Cererile de acreditare trebuie trimise pânã sâmbãtã, 29 martie 2008, ora 19.00. Cererile primite dupã ora 19.00 sâmbãtã 29 martie 2008 nu vor fi luate în considerare.

5. în vederea procesului de acreditare, reprezentanţii massmedia interesaţi trebuie sã-şi creeze un nume de utilizator şi o parolã şi sã furnizeze o pozã digitalã (fotografie dimensiuni paşaport, 3.5 x 4.5 cm, în format JPEG, sub 100kb). Jurnaliştii care au deja un nume de utilizator şi o parolã definite pot utiliza profilul existent pentru aceastã cerere.

6. Se recomandã reprezentanţilor massmedia care au completat cererea de acreditare pe internet sã aducã şi o versiune printatã a confirmãrii cererii.

7.  Legitimaţiile massmedia trebuie ridicate în persoanã de la biroul de acreditare massmedia pe baza prezentãrii unui act valabil de identitate, carte de identitate sau paşaport, şi a unei legitimaţii de presã valabile (sau scrisoare de acreditare de la o organizaţie media recunoscutã).

8. Biroul de acreditare massmedia va fi situat într-un amplasament temporar în Parcul Izvor, Bucureşti, vizavi de locaţia întâlnirilor şi centrul media. Biroul de acreditare massmedia va funcţiona conform urmãtorului program:


 Vineri  28 martie  09.00 - 19.00
 Sâmbãtã  29 martie  09.00 - 19.00 
 Duminicã
 30 martie  15.00 - 19.00 
 Luni  31 martie  08.00 - 19.00 
 Marţi  1 aprilie
 08.00 - 19.00 
 Miercuri  2 aprilie
 08.00 - 20.00 
 Joi  3 aprilie  07.00 - 20.00 
 Vineri  4 aprilie  07.00 - 12.00


 9. Accesul la biroul de acreditare massmedia se face cu navetele care deservesc hotelurile desemnate pentru presã (a se vedea punctul 10 de mai jos) şi aeroportul, precum şi cu mijloacele de transport în comun sau taximetre.


Program şi pool-uri

10. Reprezentanţii massmedia acreditaţi vor primi un program şi o un manual massmedia în momentul eliberãrii legitimaţiei din partea biroului de acreditare massmedia.

11. Secretarul General va face un briefing cu jurnaliştii pe 3 şi 4 aprilie. Orele exacte vor fi anunţate în programul pentru massmedia şi se pot schimba. în data de 3 aprilie, sunt prevãzute conferinţe de presã, prima înainte de prânz şi a doua înainte de programul de searã. Pe 4 aprilie, conferinţele de presã sunt prevãzute astfel: prima în cursul dimineţii şi a doua înainte de prânz.

12. Unele din evenimentele massmedia sunt deschise tuturor reprezentanţilor presei, altele au un acces restrâns. Briefing-urile de presã sunt evenimente massmedia deschise. Evenimentele restrânse includ acoperirea sesiunilor de deschidere a lucrãrilor în sãlile Consiliului, fotografia oficialã şi sosirile oficiale. Evenimentele cu acces restrâns pot fi acoperite doar de fotografi şi cameramani, pe baza unui sistem de legitimaţii de pool.

13. Legitimaţiile de pool sunt eliberate presei de cãtre ofiţerul de presã al delegaţiei ţãrii de unde provin jurnaliştii (ex. Marea Britanie pentru Reuters, România pentru TVR etc…). Informaţiile de contact vor fi disponibile în manualul massmedia primit în momentul acreditãrii. Cererile de acces la pool-uri trebuie înaintate acestor ofiţeri de presã. Aceştia vor distribui legitimaţiile de pool-uri la Bucureşti dupã 1 aprilie 2008.

14. Jurnaliştii care nu obţin acces la pool-uri pot totuşi obţine fotografii şi materiale video de la NATO şi / sau de la naţiunea gazdã. Principalul punct de contact în acest sens este biroul de informaţii al centrului media sau site-urile internet ale naţiunii gazdã şi ale NATO.

15. Pânã acum au fost identificate 12 evenimente de tip pool pentru fotografi şi cameramani TV. Evenimentul pool nr. 4 de mai jos va include o ceremonie în cadrul cãreia şefii de state şi/sau guverne vor onora personalul militar reprezentând toate forţele armate ale celor 26 de aliaţi. Toate evenimentele de tip pool vor fi transmise în direct cãtre centrul media:


  1.    Discursurile speciale, Secretarul general NATO, evenimentul tineretului şi conferinţa Fondului german Marshall (2 aprilie)
  2.    Sosiri protocol (2 aprilie) 
  3.    Sosiri informale (3 aprilie)
  4.    Deschiderea întâlnirii Consiliului Nord-Atlantic (NAC) (3 aprilie) 
  5.    [NAC cu invitaţi], dacã este cazul (3 aprilie) 
  6.    Fotografia oficialã (3 aprilie) 
  7.    Deschiderea prânzului de lucru EAPC (3 aprilie) 
  8.    Fotografia oficialã cu EAPC (3 aprilie) 
  9.    Deschiderea întâlnirii privind Afganistanul (3 aprilie)
10.    Deschiderea Comisiei NATO-Ucraina (4 aprilie) 
11.    Deschiderea Consiliului NATO-Rusia (4 aprilie) 
12.    Vizitarea expoziţiilor NATO (de-a lungul întregii perioade) 

Acoperirea întâlnirilor bilaterale

16. Este de aşteptat ca numeroase delegaţii naţionale sã profite de ocazia Summit-ului pentru a programa întâlniri bilaterale şi, în unele cazuri, vor solicita anumitor reprezentanţi ai presei sã acopere şi astfel de discuţii. Aceste întâlniri bilaterale nu sunt evenimente massmedia ale Summit-ului per se; astfel fiecare delegaţie individualã se va ocupa singurã de identificarea presei şi de organizarea împreunã cu responsabilii de securitate ai ţãrii gazdã a accesului fotografilor sau al cameramanilor la locaţia întâlnirii.

Locaţie

17. întâlnirile vor avea loc la Palatul Parlamentului, strada Izvor 2-4, sector 5, Bucureşti.

18. Centrul media va fi amplasat la faţa locului, cu o intrare specialã separatã numai prin biroul de acreditare massmedia (a se vedea cele de mai sus). Accesul la centrul media se face pe baza unei legitimaţii de presã eliberate de biroul de acreditare massmedia. Centrul media va funcţiona conform urmãtorului program: 

 Luni  31 martie
 08.00 - 19.00
 Marţi  1 aprilie  08.00 - 21.00 
 Miercuri  2 aprilie  08.00 - finalul activitãţii 
 Joi  3 aprilie  07.00 - finalul activitãţii 
 Vineri  4 aprilie  07.00 - finalul activitãţii 
 Sâmbãtã  5 aprilie  07.00 - 12.00 

Securitate  

19. Legitimaţiile de presã trebuie purtate în aşa fel încât sã fie vizibile în orice moment; personalul de securitate poate oricând solicita un act de identitate suplimentar.Reprezentanţii massmedia sunt informaţi cã personalul de securitate va analiza şi poate testa echipamentele şi efectele personale aduse în incintã. Luând în considerare numãrul mare de participanţi şi perioada de timp necesarã pentru controalele de securitate, se recomandã reprezentanţilor massmedia sã soseascã cu suficient timp înainte pentru a putea fi în centrul media cu cel puţin 30 de minute înainte de primul eveniment media.


Conferinţele de presã

20. Autoritãţile române pun la dispoziţie 16 sãli concepute pentru conferinţe de presã. Toate sunt dotate cu sisteme de lumini şi sonorizare TV, inclusiv puncte de sonorizare pentru înregistrãri. Cele trei sãli mai mari sunt echipate şi cu sisteme de traducere simultanã. Principalele conferinţe de presã din sala de presã principalã (400 de locuri) vor fi transmise în direct pe CCTV.

21. în manualul massmedia vor fi disponibile hãrţi detaliate iar orele exacte vor fi anunţate prin intermediul sistemului TV cu circuit închis. Delegaţiile naţionale trebuie sã rezerve spaţiu şi timp pentru conferinţele lor de presã împreunã cu biroul coordonatorului massmedia al NATO.

22. Accesul la conferinţele de presã este deschis în mod normal tuturor reprezentanţilor massmedia acreditaţi fãrã legitimaţii de pool; delegaţiile îşi rezervã dreptul sã restricţioneze accesul permiţând doar prezenţa presei lor naţionale.


Solicitãrile de interviuri

23. Solicitãrile de interviuri cu Secretarul General trebuie transmise biroului purtãtorului de cuvânt NATO. Punctul de contact este Hedwige Lauwaert,  lauwaert.hedwige@hq.nato.int.

24. Solicitãrile de interviuri cu reprezentanţi ai Delegaţiilor trebuie transmise direct delegaţiilor. Informaţiile lor de contact la Bucureşti vor fi disponibile în manualul massmedia pus la dispoziţie în momentul acreditãrii.

Televiziune – Televiziunea gazdã

25. Televiziunea gazdã pentru Summmit este Televiziunea Românã TVR. TVR va furniza materialele privind sosirea delegaţiilor, sesiunile de deschidere, fotografiile oficiale, evenimentele de searã şi principalele conferinţe de presã internaţionale. Va fi disponibil un centru complet de emisie internaţionalã şi master control, cu poziţii stand-up în interior şi exterior precum şi studiouri de interviuri TV.

26. Eurovision va furniza facilitãţi extinse de transmisie, inclusiv poziţii stand-up pentru intervenţii în direct, înregistrãri, editare şi distribuţie a semnalului audio şi video în spaţii de lucru ne-echipate/cabine de editare TV.  

27. Solicitãrile de rezervare pentru poziţii stand-up EBU, cererile de înregistrãri, timp de editare în studio şi/sau de utilizare a unei cabine de editare TV trebuie adresate cãtre:


Lance Newhart

Operaţiuni Eurovision
European Broadcasting Union (EBU)
Tel: +41.22.717.28.41
Mobil: +41.79.244.6527
Fax: +41.22.747.48.40
email: newhart@eurovision.net

28. Societãţile de televiziune care vin cu echipamente voluminoase în centrul media sunt rugate în mod special sã le aducã înainte de ora 12.00 în ziua de miercuri, 2 aprilie 2008.

29. Pentru reprezentanţii massmedia care îşi utilizeazã propriul echipament vor fi disponibile mai multe poziţii stand up în plus faţã de cele destinate clienţilor EBU. Rezervãrile acestor spaţii trebuie transmise echipei responsabile din România:


George Nicoara
Tel: +40.21.410.40.40
Mobil: +40.73.063.5616
Email: george.nicoara@summitbucharest.ro

30. Autoritãţile române au contactat Biroul vamal pentru a facilita intrarea oricãror echipamente TV specifice care vor fi utilizate în incintã, în cadrul acestui eveniment.

Contact: Liviu Sorin Ipate
Telefon direct : +40.21.310.35.13
Tel: +4021.315.58.58
Fax: +4021.315.82.51
e-mail: sipate@customs.ro

31. Reprezentanţii massmedia din statele UE pot intra şi ieşi de pe teritoriul României fãrã sã treacã prin procedurile de vamã pentru obiectele personale sau echipamentele profesionale.

32. în cazul reprezentanţilor massmedia din ţãrile din afara UE, atât efectele personale (necesare în mod rezonabil pentru aceastã cãlãtorie) cât şi cele cerute de activitãţile profesionale din cadrul Summit-ului (suport de sunet, imagine şi date, echipamente pentru producţiile şi emisiile TV şi radio precum şi vehicolele special adaptate activitãţilor de mai sus, împreunã cu echipamentele aferente) vor fi supuse procedurilor de vamã pentru admitere temporarã, cu exonerarea totalã pentru bunurile importate. Este recomandatã deţinerea unei autorizaţii ATA/CPD pentru aceste bunuri.


Radio – Societatea gazdã

33. Societatea de radio gazdã pentru Summit este Societatea Românã de Radiodifuziune SRR. Reprezentanţii presei radio vor beneficia la locaţia evenimentului de studiouri radio, cabine de editare şi puncte de distribuţie a sunetului. EBU Radio se va ocupa de cererile de rezervare, va furniza semnalul şi asistenţa tehnicã, dupã cum este cazul. Pentru serviciile EBU, detalii complete şi tarife, vã rugãm sã contactaţi:

Christophe Pasquier
Producãtor Radio Senior
European Broadcasting Union
Tel: +41.22.717.26.22
Mobil: +41.79.794.79.46
Fax : +41.22.747.46.22
Email: pasquier@ebu.ch

34. Vor fi disponibile linii ISDN pentru transmisiile radio. Liniile ISDN vor fi de tip ‘Euro ISDN’. Vã rugãm sã verificaţi dacã aveţi nevoie de un adaptor pentru a utiliza liniile Euro ISDN.

Pentru informaţii tehnice suplimentare şi suport tehnic, punctul de contact este:

Lucian Oros
SRR
Telefon: +402.1303.1682
Mobil:  +40.744.533.004
Fax:  +402.1319.0547
Tel:  +402.1303.1682
Email:loros@rornet.ro  

Carele de transmisie

35. Carele de transmisie vor putea avea acces la centrul media, în parcarea din incinta Palatului. Pentru a se facilita accesul în zona centralã a oraşului, se recomandã posturilor de televiziune sã comunice numãrul de înmatriculare, tipul şi dimensiunile carelor de transmise pânã pe 24 martie. Acesul carelor de transmisie în incintã va fi permis:

Luni, 31 martie, 9.00-19.00
Marţi, 1 aprilie, 9.00-21.00
Miercuri, 2 aprilie, 8.00-12.00  
  
36. Punctul de contact în România este:

George Nicoara
Tel: +4021.410.40.40
Mobil: +4073.063.5616
Email: george.nicoara@summitbucharest.ro


Comunicaţii

37. Accesul Internet de tip Local Area Network (LAN) este disponibil în zonele de lucru pentru massmedia din centrul media. Laptop-urile trebuie sã fie dotate cu o prizã RJ 45 pentru a putea fi conectate la reţeaua LAN. Accesul la internet wireless (Wi Fi) este posibil de asemenea în majoritatea zonelor din centrul media. Pentru fiecare poziţie stand up, va fi disponibilã o linie telefonicã IFB, cu conector RJ11.

Cazare

38. în anexa acestei informãri de presã figureazã o listã a hotelurilor desemnate pentru massmedia (www.summitbucharest.ro). Ţinând cont de un eventual numãr ridicat de cereri de cazare în timpul Summit-ului NATO de la Bucureşti, 2-4 aprilie 2008, şi de necesitatea estimãrii nevoilor de transport, se recomandã realizarea rezervãrilor cât mai din timp. Reprezentanţii massmedia pot opta sã facã rezervãrile de hotel direct, urmând procedura standard, sau prin intermediul Agenţiei de turism Vacanţa, agenţie partener a autoritãţilor române pentru partea de cazare a delegaţiilor participante la Summit-ul NATO de la Bucureşti, România.


Agenţia Vacanţa
Bulevardul Nicolae Balcescu 35A, Bucureşti
www.vacanta.net
Rezervãri: Toni Hristea
Tel/fax: + 4021 315 99 04
Mobil: + 40722.603.135
e-mail:summitnatoreservation@vacanta.net

39. Pentru informaţii generale de cãlãtorie, puteţi de asemenea contacta Asociaţia Naţionalã a Agenţiilor de Turism din România.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania
www.anat.ro
Splaiul Unirii nr. 16, sector 4, Bucureşti
Tel +4021/ 312.68.43 ; 312.08.02
Fax 021/ 312.19.08
E-mailoffice@anat.ro

Cãlãtorie, transport, vize

40. începând cu 1 aprilie, un autobuz va face naveta între hotelurile destinate presei şi biroul de acreditare media/centrul media la fiecare jumãtate de orã sau mai des. Orarul de circulaţie a navetei va fi disponibil la hotelurile desemnate şi la biroul de acreditare.

41. Autoritãţile române vor asigura de asemenea transportul de la aeroport la biroul de acreditare, din orã în orã, pentru jurnaliştii care doresc acest lucru.  La plecarea din România, se recomandã jurnaliştilor care utilizeazã alte mijloace de transport sã se asigure cã vor ajunge la aeroport cu cel puţin douã ore înainte de decolare.

42. Reprezentanţii massmedia care provin din ţãrile membre NATO – cu excepţia Turciei – nu au nevoie de vizã pentru intrarea pe teritoriul României. Reprezentanţii massmedia provenind din alte state trebuie sã contacteze cea mai apropiatã Ambasadã sau la cel mai apropiat Consulat al României sau sã intre pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, http://www.mae.ro  în legãturã cu formalitãţile de vizã. Reprezentanţii massmedia trebuie sã facã cererea de vizã numai dupã ce au solicitat acreditarea pentru Summit-ul NATO de la Bucureşti. Pentru a se evita posibilele confuzii, reprezentanţii massmedia sunt rugaţi sã înainteze cererea de vizã la cel puţin 10 zile dupã solicitarea acreditãrii.

43. Orice solicitãri suplimentare trebuie comunicate echipei române cel târziu pe 25 martie, spre analizã şi, dacã este posibil, rezolvare.

Punct de contact:
Andreea Cotoc
Tel. +4021.230.4647
Mobil +40.730.635.614
Email: andreea.cotoc@summitbucharest.ro


întrebãri şi informaţii de contact

Alina Coca
Operaţiuni Media România
Echipa românã organizare Summit
Tel: +40.21.230.4647
Fax: +40.21.231.4842
Email: alina.coca@summitbucharest.ro

Damien Arnaud
Operaţiuni Media NATO
Echipa NATO IS organizare Summit
Tel: +32.2.707.50.38
Fax: +32.2.707.50.57
Email: bucharest.summit@hq.nato.int