harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Acord intre SUA si Cehia privind amplasarea scutului anti-racheta

Statele Unite ale Americii si Republica Ceha au incheiat, joi, un acord, in cadrul summitului NATO de la Bucuresti, privind amplasarea componentelor scutului antiracheta american pe teritoriul Cehiei, se precizeaza într-o declaratie comuna data publicitatii la Bucuresti.
"SUA si Cehia sunt incantate sa anunte incheierea negocierilor acordului privind scutul antiracheta. Intentionam sa semnam acordul in viitorul apropiat. Acest acord este un pas important in efortul nostru de a ne proteja natiunile si pe aliatii nostri din NATO de amenintarea crescanda reprezentata de proliferarea inarmarii cu rachete balistice si arme de distrugere in masa", se anunta în comunicat.
Acordul prevede amplasarea in Cehia a unei statii radar care ar urma sa detecteze lansarile de rachete balistice. Statia radar ar urma sa fie cuplata la zece interceptoare de rachete care ar trebui sa fie instalate pe teritoriul Poloniei. Discutiile privind amplasarea interceptoarelor de racheta in Polonia continua, insa, intre Washington si Varsovia, deoarece Polonia conditioneaza acest acord de acordarea unui ajutor suplimentar pentru modernizarea armatei.
Liderii NATO au acceptat joi, in cadrul summitului de la Bucuresti, sa sustina proiectul american privind scutul antiracheta.

(Sursa: Rompres)