harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Discurs sustinut de presedintele Romaniei, Traian Basescu, in deschiderea lucrarilor Consiliului Nord-Atlantic

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat astăzi, 3 aprilie a.c., la Palatul Parlamentului, la deschiderea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic,.

Vă prezentăm integral discursul susţinut de şeful statului cu această ocazie:

"Domnule Secretar General,
Excelenţele Voastre,

Suntem la Summit-ul Consiliului Nord-Atlantic, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, ca să discutăm şi să luăm decizii care să susţină o viziune puternică privind viitorul Alianţei - eficientă, de substanţă, în promovarea intereselor şi valorilor împărtăşite cu partenerii din vecinătatea noastră imediată şi din regiuni mai îndepărtate.

Democraţia este o valoare fundamentală apărată şi promovată de NATO. Reuniunea noastră aici, în Palatul Parlametnului, vine să întărească şi la nivel simbolic faptul că popoarele noastre sunt cele care ne-au însărcinat să veghem la protejarea securităţii, stabilităţii şi prosperităţii lor. Suntem responsabili în faţa acestora pentru deciziile pe care le luăm şi de care depinde viitorul nostru comun.

Discuţiile noastre de aseară s-au concentrat pe valori şi pe necesitatea schimbării. Valorile noastre comune sunt cele care vor determina evoluţia pe mai departe a Alianţei, fie că este vorba de extindere, de operaţiuni militare sau de politic de apărare.

Este important ca la acest Summit să consolidăm aceste valori şi să dezvoltăm relaţiile cu cei care le împărtăşesc, la fel ca şi noi. Desigur, trebuie să discutăm şi cum poate NATO răspunde mai bine celor care contestă valorile noastre sau celor care încă nu le înţeleg.

Am abordat aseară problema schimbărilor. în fapt, vorbim despre capacitatea de adaptare continuă a Alianţei, structura care a reuşit să se adapteze la realitaea post Război Rece. Această acomodare trebuie să se producă însă la nivel politic şi operaţional, şi nu la cel al principiilor. Acum mai bine de zece ani, Alianţa îşi punea problema dacă să se implice sau nu în operaţiuni în afara teritoriului. Răspunsul se regăseşte în gama de operaţiuni conduse de NATO după 1995.

Mai recent, s-a pus problema extinderii activităţii NATO dincolo de sarcinile tradiţionale, specifice apărării comune. Răspunsul se află în Afganistan, unde NATO este angajată de o manieră consistentă în campania globală împotriva terorismului. Pe măsură ce înaintăm în acest secol XXI, cu
siguranţă că vom fi nevoiţi să răspundem unor noi provocări de securitate.
Ce este însă cel mai important aici este să ramânem fideli principiilor fundamentale care au stat la baza constituirii Alianţei.

România a aderat la NATO şi a făcut-o prin eforturi însemnate, pentru a se bucura de aceste principii. Noi contăm pe o alianţă în care naţiunile respectă aceste principii în mod uniform şi cu convingere, o alianţă în care partenerii europeni şi cei din America de Nord ajung în final la o soluţie avantajoasă pentru toţi, indiferent de divergenţele iniţiale; în fine, o alianţă care ne
permite nouă, europenilor, un cadru în care să ne exprimăm aspiraţiile în materie de securitate internaţională.

Am convingerea că acest Summit, prin deciziile care vor fi adoptate, va marca trecerea la noi etape în implementarea proiectelor şi a iniţiativelor ambiţioase pe care alianţa, împreună cu partenerii săi din Balcani, dar şi din vecinătatea estică, le-a lansat. Am convingerea că, aşa cum agenda noastră din aceste zile rezolvă multe dintre punctele discutate în urmă cu doi ani la Riga, tot aşa Summit-ul următor va avea ca punct de referinţă pachetul deciziilor adoptate aici, în capitala României. închei dorind mult succes Summit-ului nostru.

Vă mulţumesc, domnule Secretar General."