harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Jaap de Hoop Scheffer: Aderarea Ucrainei in NATO o garantie ferma

Declaratia "ferma" facuta de aliati cu privire la faptul ca Ucraina si Georgia vor deveni membre NATO este foarte clara si nu lasa loc de indoiala, a declarat, vineri, la Bucuresti, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu presedintele ucrainean, Victor Iuscenko, la finalul reuniunii Comisiei NATO-Ucraina.

"Pot exista oarecare neintelegeri in declaratia noastra, ca Ucraina si Georgia vor deveni intr-o zi tari membre NATO? Există vreo ambiguitate in aceasta fraza? Desigur, exista conditii si criterii care trebuie indeplinite pentru largirea NATO. Dar fraza asupra careia am căzut de acord, ca Ucraina si Georgia vor deveni membre ale NATO, nu lasa niciun loc de indoiala", a spus el. , Scheffer a refuzat sa indice motivele pentru care Aliatii au decis sa amane acordarea MAP-ului pentru Ucraina si Georgia, explicand ca ceea ce este important este faptul ca NATO a luat decizia ca cele două tari sa i se alature, chiar daca acest lucru nu se va intampla "peste noapte" si chiar daca, la fel ca intotdeauna, este nevoie de indeplinirea unor criterii pentru ca acest lucru sa se intample. "Ucraina si Georgia nu vor deveni membre NATO maine. Este limpede, in decembrie se va face o prima evaluare. Mi se pare destul de clar", a conchis Scheffer. Secretarul general al Aliantei a afirmat ca in luna decembrie va avea loc o intalnire a ministrilor de externe ai NATO impreuna cu omologii din Ucraina si Georgia, pentru a face o prima evaluare a modului in care cele doua state indeplinesc criteriile pentru Planul de actiune pentru aderare (MAP).
Totodata, Jaap de Hoop Scheffer a afirmat ca aliatii apreciaza foarte mult contributia Ucrainei in toate operatiunile si misiunile NATO. "Nu cunosc niciun alt partener care sa aiba o asemenea atitudine", a subliniat oficialul NATO, care a catalogat acest comportament al Kievului drept un semnal puternic al angajamentului pe care Ucraina şi l-a luat faţă de Alianţă.

La randul sau, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a apreciat ca declaratia emisa vineri de Comisie concorda in spirit cu documentul final adoptat in ajun de Consiliul Nord Atlantic, care stabileste foarte clar viitoarea aderare a Ucrainei la NATO. "Nicio tara" nu a exprimat opinii negative fata de aderarea Ucrainei, pe parcursul discutiilor premergatoare acestei decizii, a subliniat presedintele Iuscenko. "Mai mult, liderii Aliantei au apreciat "contributia exceptionala" a Ucrainei la asigurarea securitatii la nivelul global. Ucraina este singurul stat nemembru al NATO care participa la toate operatiunile si misiunile Aliantei, ceea ce demonstreaza atasamentul ei la valorile europene si euroatlantice", a subliniat presedintele Ucrainei.
El i-a sfatuit pe ucraineni sa aiba rabdare si sa se adapteze circumstantelor. "Si sunt sigur ca vom deveni membri ai Aliantei", a conchis Viktor Iuscenko.

(Surse: Rompres, Mediafax)