harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Bucuresti > Istoric
 Istoric
 

Bucuresti este capitala Romaniei, principal centru politic, administrativ, economic, financiar, bancar, educational, stiintific si cultural al tarii. Cu aproape 2,2 milioane de locuitori, Bucuresti este a treia capitala din regiune, dupa Atena si Istanbul si a sasea capitala, ca marime, din Uniunea Europeana.
Orasul a trecut de la perioada in care era cetate- Cetatea Dâmbovitei – la statutul de resedinta domneasca de catre Vlad Tepes in 1459, la perioada in care a devenit capitala Principatelor Unite Române, ca mai apoi in 1862 Bucuresti sa devina capitala României. Au existat si perioade foarte dificile- abdicarea unui rege si sfarsirea unei intregi epoci de regat, doua razboiae mondiale in care a fost bombardat, perioada comunista, doua cutremure mari, cel din 1940 si cel din 1977, cel din urma facand numeroase victime si enorme pagube materiale. Nu in ultimul rand, Bucurestiul a avut parte de evenimentele sangeroase din decembrie 1989, care au dus la caderea comunismului si au marcat trecerea la societatea democratica, statul de drept, cu o economie de piata.
In perioada comunista, intr-o campanie de “urbanizare” a orasului declansata de catre dictatorul Nicolae Ceausescu, au fost demolate o serie de monumenteistorice si de arhitectura, dar si numeroase biserici.
In acest moment, Bucurestiul este o adevarata metropola. Aglomerata ca Parisul, agitata ca New York-ul sau cu preturi mari ca Londra. Dar este un oras care merita vizitat, incarcat de istorie si plin de simboluri.

Legenda orasului
Intemeierea orasului Bucuresti este invaluita in mister. Legenda spune ca Bucuresti a fost fondat de un oier pe nume Bucur, care ar fi pus bazele unui sat pe malul Dambovitei. Conform altei variante, Bucuresti a fost întemeiat de catre Mircea cel Batrân la sfârsit de secol XIV.


Descoperiri arheologice
In aproape toate cartierele actuale ale orasului au fost facute descoperiri arheologice care atesta o vechime de 150.000 ani a asezarilor omenesti in aceasta zona. Sapaturile facute in zona in care se afla in prezent Cartierul Tei au demonstrat existenta unor asezari din epoca bronzului. Au fost descoperite si urmele mai multor asezari geto-dacice in zona in care acum se afla Cartierele Herastrau, Lacul Tei si Pantelimon.

“Micul Paris”
Sfarsitul secolului XIX este perioada cea mai infloritoare a Bucurestiului. Sunt construite cladirile elegante in stilul renasterii franceze sau italiene, care pot fi vazute si astazi. Elementele arhitectonice, dar si influenta franceza din literatura si arta, care se simtea si in cluburile si cafenelele bucurestene au transformat Bucurestiul inceputului de secol XX in "Micul Paris" din estul Europei.
In prezent, pe langa elegantele cladiri cu influenta franceza si italiana, in Bucuresti pot fi vazute biserici ortodoxe in stilul baroc , vile in stil Second Empire, dar si cladirile masive din epoca comunista.

Un oras cu multe lacuri
Raul Dambovita strabate Bucurestiul, fiind loc de promenada pentru bucuresteni, avand inca din 1889 12 poduri, dintre care 7 de piatra si 5 de fier. Mai multe lacuri se întind de-a lungul râului Colentina, în perimetrul orasului, precum Lacul Floreasca, Lacul Tei sau Lacul Colentina, iar în centrul orasului exista un lac, în Parcul Cismigiu.

Primul oras iluminat
Bucurestiul a fost primul oras din lume iluminat cu gaz lampant, in 1856, fiind urmat de Viena unde primele lampi au fost instalate abia in 1859.


BUCURESTIUL  PRIN OCHII LUI BACALBASA


Perioada 1870- 1874- Perioada balurilor mascate

·    In Bucurestiul de la 1871 exista, pe Calea Victoriei, “Birtul lui Hristodor”, unde puteai sa mananci raci fierti, pilaf cu raci si pui fripti. Astazi, “Birtul lui Hristodor” nu mai exista, dar el a ramas cunoscut drept primul birt din Bucuresti cu bucatarie orientala.
·    Cei mai mari raci fripti se puteau manca vara, la “Moara cu iaz” de pe lacul Floreasca.
·    Fiecare familie “mai rasarita” din Bucuresti avea medicul sau curant, pe care il platea in baza unui abonament (1 galben pe an) si un preot, platit dupa acelasi sistem.
·    Aruncatul cu sageti la tinta - Darts-ul de astazi- era un sport practicat de lumea buna a Bucurestiului. “In 1871, pentru intaia oara, se organizeaza la Societatea de tragere la semn, trageri in tinte militare”. 
·    Apa era adusa in casele oamenilor de catre SACAGII. Acestia aduceau apa in baza unui abonament - 50 bani pentru o saca- sau o vindeau pe strada. Apa era luata din Dambovita.
·    Unul dintre cele mai cautate locuri din Bucuresti este “Casa Capsa”, inaugurata in 1868.  ( Stralucirea “Capsei” a fost umbrita de localul “Nestor”, aflat tot pe Calea Victoriei, dar care a disparut la puternicul cutremur din 1977) . La 1871, obiceiul era ca toata elita Bucurestiului, care ramanea vara in oras, sa vina sa manance inghetata la “Capsa”. “Cucoanele stateau in trasuri insirate de-a lungul trotuarului si erau servite acolo, iar la mese stateau tinerii civili sau ofiterii”. 
·    Cea mai importanta cafenea era “Cafeneaua Fialkovsky”. Aici se facea politica, aici se juca biliard (existau 2 mese), aici se jucau table intr-o sala special amenajata si tot aici se organizau partide de domino. (cafeneaua Fialkovsky nu mai exista astazi).
·    Studentii si functionarii frecventau “Cafeneaua Fieschi”, de pe strada Selari. (nici aceasta cafenea nu mai exista astazi)
·    Vara, in Bucuresti nu se organizau spectacole. Elita pleca din Bucuresti la mosii, la Paris sau la baile din Austria (Austro -Ungaria la acea data).
·    Iarna, “una dintre placerile bucuresteanului era sa se plimbe cu sania”.
·    Tot iarna erau organizate “seri cu bal mascat” - joi si duminica.

1880- Moda curselor de cai

·    La moda erau cursele de cai, care se organizau numai duminica.
·    Rectificarea Dambovitei a fost facuta de francezul Boisguerin, care a castigat licitatia publica.

1881- Elita bucuresteana - mare amatoare de restaurante

·    Este anul in care se infiinteaza fabrica de hartie de la Letea. (fabrica exista si astazi)
·    Restaurantul “Hugues” devine cel mai bun restaurant al vremii, locul de intrunire al elitei bucurestene. La “Hugues” si la “Capsa” se manca la pranz cu 7-8 lei, in conditiile in care in celelalte localuri puteai sa mananci cu 3-4 lei. (astazi, restaurantul “Hugues” nu mai exista)

1883- Noua atractie-  patinajul

·    Inalta societate a Bucurestiului descopera un nou sport pentru iarna: patinajul. Locul preferat pentru patinat- lacul Cismigiu. Aici se organizau si curse cu intrarea platita.
·    Este epoca marilor baluri, cele mai multe dintre ele tinandu-se in casele particulare ale boierilor:
Iata programul balurilor pentru luna februarie:
“3 februarie- mare serata la hotelul printului Bibescu;
5 februarie- mare bal mascat la Opera (adica Teatrul National);
9 februarie- mare bal taranesc al societatii Furnica;
10 februarie- mare bal la hotelul Sutu;
11 februarie- mare bal la domnul Ion Marghiloman”.
·    Aceasta este epoca in care cea mai mare contrabanda care se facea in Bucuresti era cea cu spirt. Una dintre cele mai ingenioase metode de contrabanda era folosita de gazari (cei care vindeau petrol pentru iluminatul caselor): “aveau bidoane cu 2 funduri. Deasupra era petrolul, iar la fund era spirt, rom sau cognac”. O alta metoda era a lemnarilor (cei care aduceau lemne pentru incalzirea caselor): “In carutele cu lemne exista trunchiuri groase, scobite, care aveau inauntru tuburi din tinichea umplute cu spirt”.

1888- amenajarea Parcului Cismigiu

·    Parcul Cismigiu este amenajat de primarul de atunci al Bucurestiului, Pake Protopopescu. Acesta a ramas in istoria orasului ca fiind unul dintre cei mai buni primari- este cel care a introdus lumina electrica pe marile bulevarde ale Bucurestiului si noile linii de tramvai cu cai. (Prima linie de tramvai cu cai, numit “tramcar” a fost inaugurata in 1872. Dupa 22 de ani, in 1894, se inaugureaza prima linie de tramvai electric din Bucuresti si printre primele din Europa, pe traseul Bd. Cotroceni - Obor.

1890- Lumina electrica din fata Palatului Regal

·    Este anul in care apare lumina electrica pe strada, prima oara in fata Palatului Regal (actualul Muzeu National de Arta) si in care s-a instalat telefonul in Bucuresti.
·    Care era meniul unui bal:  “stridii de Ostenda, sunca de Vestfalia, icre, limba si sunca de Praga, pateu de vanat, pateu de foie gras, cotlete de vitei si porc in aspic, pulpa de caprioara, muschi de vaca, miel, curcan, fazan, fructe, cafea, vin”.

1891- O poveste de dragoste

·    Ia nastere povestea de dragoste dintre printul Ferdinand si Elena Vacarescu, domnisoara de onoare a Reginei Elisabeta. Iubirea a fost sustinuta de regina, dar consiliul de ministri se opune casatoriei dintre cei doi. Un an mai tarziu printul Ferdinand se casatoreste cu  principesa Maria de Edinburg.

1894- Cinematograful- aparitie timida

·    Este introdus cinematograful, dar la inceput nu are succes. Incepe sa fie frecventat abia prin 1896.

1895- Bataia cu flori in scopuri caritabile

·    Marea atractie a anului a fost “bataia cu flori” organizata, in scopuri caritabile, pe soseaua Kiseleff.

Intre 1880- 1895 - De la plimbarea pe bicicleta la cea pe cal

·    A fost cultivat mersul cu bicicleta. Exista chiar si o pista pentru biciclete pe partea dreapta a  soselei Kiseleff.
·    Ulterior, bicicleta a fost inlocuita de plimbarea pe cal, care costa 10 lei.

1896- 215 km in 60 de ore

·    Este organizat primul maraton pe traseul Bucuresti- Pitesti-Bucuresti. Cei care au participat au fost nevoiti sa parcurga 215 km in 60 de ore.

1898- Recunoasterea lautarilor

·    Romania are mare succes la Expozitia internationala de la Paris datorita restaurantelor sale, dar mai ales datorita lautarilor. Cel mai cunoscut lautar era Cristache Ciolac.

1901- O noua atractie- vaporasele pe Dambovita

·    O noua atractie in Bucuresti- vaporasele de pe Dambovita. O plimbare pe traseul Ciurel- Abator, cu un vaporas de 12 metri lungime si 3 metri latime, costa 60 de bani.

1906- Mustul inlocuit de bere

·    Un obicei al Bucurestiului era “mustaria”. La aceste adunari in aer liber se bea must si se mancau mici. Din cauza murdariei care ramanea in urma, Primaria Bucurestiului interzice astfel de adunari. Incepe sa devina un obicei bautul berii.
·    “Capsa” devine un local frecventat de politicieni, carora le ramane numele de “capisti”.
·    Cel mai cautat restaurant in timpul verii era “Enescu”, aflat in spatele Palatului Regal.
·    Acesta este anul in care se organizeaza primele curse cu automobile din Bucuresti.

1907- Petrolul aduce Romania in atentia lumii

·    Romania este in atentia lumii. Pe 26 august se organizeaza, in Sala Ateneului, al treilea congres international al petrolului. Primele doua s-au desfasurat la Paris si Liege.

1910- Aeroplanul lui Aurel Vlaicu

·    Aurel Vlaicu face primele incercari cu aeroplanul sau. S-a ridicat pana la 150 de metri si a mers cu 120 km pe ora.

1911- Nu tot ce se purta la Paris era agreat la Bucuresti

·    Rochia- pantalon face senzatie in Bucuresti. Idee a unui parizian, rochia-pantalon a fost adusa la Bucuresti prin intermediul agentilor sai. Acestia au trimis pe strada manechine imbracate cu noua rochie. Numai ca bucurestenilor nu le-a placut, ba chiar le-au fugarit pe manechine si le-au rupt rochiile.
·    Pe celebra sosea Kiseleff s-a tinut primul concurs hipic din Romania. Premiile au fost consistente pentru acea vreme: premiul I- 1000 lei; premiul II- 600 lei, premiul II- 400 lei.


Acest material are la baza celebra lucrare a lui Constantin Bacalbasa - “Bucurescii de altadata”. Cartea in cinci volume (ultimul fiind de fotografie) constituie o istorie  a Bucurestiului de la 1870 la 1918, cu marturisiri istorice care cuprind si perioada de pana la 1921.