harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Bucuresti > Locuri interesante > Parcuri
 Parcuri
 

Gradina Zoologica

Adresa: Strada Vadul Moldovei nr.4, sector 1- linie directa RATB 301.
Program de vizitare (zilnic): vara - 8-20 / iarna 9-17

Gradina Zoologica din Bucuresti, aflata in zona Baneasa, s-a infiintat in 1959. A fost amenajata si deschisa in 1962. Se intinde pe o suprafata de aproape 6 ha si detine o colectie de 149 specii, reptile, pasari, mamifere din fauna romaneasca si exotica, bazine cu pesti exotici si animale pe cale de disparitie.

 
Parcul Cismigiu

Este unul dintre cele mai vechi parcuri din Bucuresti, inaugurat in 1854 chiar in inima orasului, in fata sediului Primariei Capitalei. Lacul care se afla in Parcul Cismigiu este format de izvoare, numit in vechime « Balta lui Dura Negutatorul ». In anul 1779, pe locul in care acum se afla Parcul Cismigiu se afla una dintre cisternele cu apa care asigurau apa potabila pentru oras.

Parcul, amenajat de catre peisagistului vienez Carl F.W.Meyer, adaposteste copaci seculari ocrotiti de lege.

 

Gradina Botanica

Un adevarat muzeu al naturii, Gradina Botanica a fost ianugurata in 1885 in zona Palatului Cotroceni. In incinta sa regasesc peste 10 000 de specii de plante de pe toate continentele, multe dintre acestea fiind prtejate de lege deoarece sunt pe cale de disparitie. Plantele sunt aranjate in sectoare, in functie de forma de relief din care provin.

 

Parcul Herastrau

Parcul Herastrau a fost amenajat intre 1936 si 1939, in nordul Bucurestiului, in locul unei zone mlastinoase. Inca din 1806, lumea eleganta a Bucurestiului iesea la plimbare pe malurile lacului Herastrau.

Lacul, intins pe o suprafata de 77 ha, reprezinta si astazi marea atractie a Parcului, aici putand fi practicate sporturi nautice, iar vara te poti plimba cu vaporasul. De asemenea, in interiorul Parcului se afla si Muzeul Satului si Palatul Elisabeta, precum si un parc de distractii pentru copii, un debarcader pentru vaporase si barci, terenuri si baze sportive, "ExpoFlora", si numeroase restaurante.

Amenajarea celui mai mare parc din Bucuresti a fost proiectata de catre arhitectii Pinard si Rebhun, iar aleile au fost proiectate de arhitectul Octav Dobrescu.

 

Parcul Tineretului

Parcul Tineretului, cu o suprafata de peste 80 ha, se afla la o distanta mica de centrul Bucurestiului, intr-o zona cunoscuta drept “Valea Plangerii”, cu diferente mari de nivel, de pana la 16 m.

Desi inca din anul 1935 exista o schita de transformare a zonei verzi de aici intr-un loc de agrement, abia in 1965 au inceput lucrarile de amenajare a Parcului, lucrari care au durat pana in 1974, sub indrumarea arhitectului Valentin Donose.

Ca si Parcul Herastrau, si Parcul Tineretului beneficiaza de un lac natural, care este amenajat cu un debarcader cu dane pentru barci.

In cuprinsul parcului a fost amplasata Sala Ioan Kunst Ghermanescu (fosta Sala Polivalenta) destinata unor actiuni culturale si competitiilor sportive.

Principala atractie a Parcului este “Oraselul Copiilor”.

 

Parcul Carol

Proiectat in anul 1900 de catre arhitectul E. Redont, Parcul Carol a fost inaugurat in anul 1906, la poalele Dealului Filaret.

Parcul, amenajat pe aproximativ 40 ha, pe o veche plantatie de vie, are si un mic lac de 2 ha, traversat de un pod placat cu dale de marmura.

Chiar daca Parcul Carol este mai mic, are numeroase punctele de atractie: Turnul lui Vlad Tepes, care adaposteste un rezervor de apa si “Monumentul soldatului necunoscut”, adus in anul 1991 de la Marasesti. Apoi statuile "Gigantii", realizate de sculptorul Dumitru Paciurea si “Fantana Cantacuzino”, monument de arta in stil neoclasic, construita in anul 1870, decorata pe fatada si partile laterale cu basoreliefuri si placi de ceramica reprezentand cavaleri medievali si steme. In incinta Parcului Carol se afla “Arenele Romane”, cu o capacitate de 5500 de locuri in aer liber, loc pentru spectacole ce atrag numerosi vizitatori.

De asemenea, aici se afla Muzeul Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida" care a fost inaugurat in anul 1909 si reorganizat in anul 1954.

Nu poate trece neobservat un exemplar de “Sequoia gigantea”, arbore declarat monument al naturii

Parcul Carol se deosebeste de celelalte parcuri din Bucuresti prin amenajarea sa: aleea centrala a parcului este in stil geometric, in timp ce aleile din restul parcului au un traseu sinuos.

 

Parcurile Icoanei si Ioanid

Aflate in centrul Capitalei, la o distanta foarte mica unul de celalalt, cele doua parcuri, Icoanei si Ioanid (cel din urma cunoscut si drept Parcul Ion Voicu) sunt unele dintre cele mai vechi din Bucuresti. Numele Parcului Icoanei este strans legat de cel al Bisericii Icoanei, din apropiere.

Parcul Ioanid are deschidere spre Bulevardul Dacia, renumit pentru sediile numeroaselor ambasade care se afla aici. Parcul Ioanid a fost amenajat pe o zona mlastinoasa, de catre librarul Ioanid, in 1870. Parcul a fost proiectat dupa tiparul scuarurilor englezesti si al parcurilor frantuzesti (Parcul Monceau).

In 2003, numele parcului Ioanid a fost schimbat in Parcul “Ion Voicu”, pentru a cinsti memoria violonistului Ion Voicu.