harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Bucuresti > Arta si cultura > Muzee
 

Muzeul Curtea Veche si Biserica Domneasca

Adresa: str. Franceza nr.27-31, sector 3, tel. 3140375

Aici puteti vedea vestigiile fostei Curti Voievodale a Tarii Romanesti, vestigii care au fost descoperite in urma unor cercetari arheologice de amploare, incepute in 1953.

Constructia a fost ridicata de la sfarsitul secolului XIV, pe o suprafata de cca 160 mp. Ulterior, domnitorul Vlad Tepes o extinde la o suprafata de 700 mp si intareste zidurile din caramida cu piatra de rau. Este locul in care Vlad Tepes a semnat documentul din 20 septembrie 1459 care atesta pentru prima data numele de Bucuresti.

Domnitorul Mircea Ciobanul transforma vechea cetate intr-un palat cu pivnite vaste. El este cel care construieste la Curtea Veche Biserica Domneasca, in 1545, biserica considerata a fi cel mai vechi centru religios din Bucuresti. Curtea Veche ajunge la o suprafata de 25.000 mp.

Din cauza razboaielor, Curtea Domneasca are de suferit. Domnitorul Matei Basarab o reconstruieste dupa 1670.

Domnitorii Constantin Brancoveanu si Stefan Cantacuzino sunt cei care o fac sa straluceasca, infrumusetand constructia cu celebrele coloane de piatra, cu scari de marmura si cu picturi interioare. Ei sunt cei care poruncesc realizarea gradinilor din interiorul sau. Aceasta perioada de inflorire dureaza din 1682, cand a venit la domnie Constantin Brancoveanu si pana in 1716, cand urmasul sau, domnitorul Stefan Cantacuzino este ucis de turci, iar in Tara Romaneasca incepe perioada domniilor fanariote.

Incendiile, cutremurele si jafurile din timpul ocupatiilor straine precum si lipsa de interes a unor domnitori fata de intretinerea Curtii Vechi au facut ca palatul domnesc sa se degradeze din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea.

 

Muzeul National Cotroceni
www.muzeulcotroceni.ro

Adresa: Bd.Geniului nr. 1. Tel: 221-1200.
Program: Deschis zilnic intre 9:00-15:30; luni-inchis.
Acces doar cu programare

In 1893 se inalta Palatul Cotroceni inconjurat de un parc si intemeiat de Serban Cantacuzino.

In prezent, in interiorul Palatului functioneaza si Muzeul National Cotroceni, care a fost deschis in 1991 si care cuprinde Palatul Regal Cotroceni si Manastirea Cotroceni, refacand atmosfera Bisericii medievale si a fostei Curti Regale a Regelui Ferdinand. De altfel, ansamblul reprezinta un remarcabil monument istoric si de arhitectura.

Pot fi vizitate pivnitele domnesti, chiliiile manastiresti medievale, cateva apartamente mobilate in stilul secolului al XIX-lea, cum ar fi Dormitorul regal sau Salonul norvegian. De asemenea, pot fi vizitate incaperi reprezentand perioada antebelica: Sufrageria germana, Salonul de vanatoare, Salonul florilor, Marele Salon de Receptie.

De remarcat ca in interiorul parcului Cotroceni se afla si cladirea Administratiei Prezidentiale.

 

Muzeul National al Pompierilor - Foisorul de Foc

Adresa: Bd. Ferdinand I, nr. 33, sector 2, (Foisorul de foc)
Program: marti - duminica 09:00 - 17:00, luni- inchis.

Foisorul de Foc isi incepe activitatea in 1893. Proiectul cladirii a fost incredintat arhitectului sef al Primariei, George Mandrea (absolvent al Institutului de Arhitectura de la Dresda - Germania), profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti.

Cladirea, inalta de 30 m si avand aspectul unui turn, a fost utilizata inca de la infiintare ca post de pompieri si rezervor regulator pentru reteaua de alimentare cu apa a Bucurestiului. Etajul 1 era folosit drept cazarma a soldatilor, iar la etajul 2 statea comandantul. Bucurestiul a fost supravegheat din varful turnului Foisorului de Foc pana in anul 1910, an din care s-a trecut la alertarea prin anunturile telefonice.

Muzeul National al Pompierilor a fost infiintat in incinta Foisorului de Foc in 1963. Vizitatorii pot admira harti, arme si utilaje ale unitatilor de pompieri.

 

Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa
www.antipa.ro

Adresa: Sos. Kiselef nr. 1. Tel : 312-8826.
Program: Deschis zilnic intre 10:00-18:00; luni- inchis.

Unul dintre primele muzee de istorie naturala din lume, Muzeul “Grigore Antipa” s-a deschis oficial in actualul sediu in 1908.

Initial, s-a numit “Muzeul de Istorie si Antichitati” si a fost infiintat in 1834, la propunerea banului Mihalache Ghica. A avut numeroase sedii, printre care si actualul Colegiu “Sfantul Sava” din Bucuresti.

Sediul in care se afla in prezent Muzeul a inceput sa fie construit in anul 1904 la staruintele lui Grigore Antipa, directorul din acea vreme, cel in perioada caruia Muzeul cunoaste o dezvoltare deosebita. Acesta este si motivul pentru care Muzeul a fost denumit dupa numele directorului sau, in 1933.

In prezent, Muzeul gazduieste circa 1.300.000 de exemplare, grupate in 130 de colectii apartinand majoritatii grupelor de animale. Pot fi admirate colectii de minerale, roci si fosile.

Valoarea exponatelor este cu atat mai mare cu cat in randul lor sunt peste 5000 de exemplare unice in lume.

Muzeul adaposteste expozitii periodice cu vanzare, cele mai cautate fiind Expozitia de pesti de acvariu precum si cea de pietre semipretioase.

 

Muzeul National de Istorie a Romaniei – Palatul Postelor
www.mnir.ro

Adresa: Calea Victoriei, nr.12, sect. 3, tel: 315 82 07, fax: 311 33 56
Program: miercuri - duminica: program de vara: 10-18; program de iarna: 9-17; luni, marti: inchis

Cladirea care astazi adaposteste Muzeul National de Istorie a Romaniei a fost inaugurata in 1900, sub denumirea de Palatul Postelor.

Monument de arhitectura, cladirea are o suprafata de 8.000 mp. Muzeul a fost infiintat aici in 1970, ca cel mai reprezentativ muzeu de arheologie si istorie din tara. Cutremurul din 1977 a afectat foarte grav cladirea, dar şi exponatele, care faceau parte din patrimoniul national, astfel incat expozitia a fost schimbata aproape complet. Astfel, in perioada dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceausescu, Muzeul a fost un loc de propaganda pentru Partidul Comunist Roman.

Dupa evenimentele din 1989, Muzeul si-a schimbat imaginea, refacandu-si exponatele si organizand numeroase expozitii internationale.

Muzeul expune in prezent documente si marturii arheologice din diversele etape ale evolutiei poporului roman, pe planuri diferite: social, politic, administrativ, cultural. Un mare succes a avut, recent, expunerea celebrelor bratari dacice, recuperate de curand de catre statul roman.

 

Muzeul Satului

Adresa: Sos. Kiseleff 28-30. Tel: 222-9110 (in Parcul Herastrau).
Program: Deschis zilnic intre 10:00-18:00. Inchis lunea.

Muzeul Satului, infiintat de sociologul Dimitrie Gusti in 1936, este unul dintre primele si cele mai valoroase muzee etnografice din lume. Este al doilea muzeu etnografic in aer liber din lume, dupa cel din Stockholm.

Se intinde pe 30 de hectare si cuprinde peste 70 de case, 99 dependinte si biserici. Fiecare cladire reprezinta un muzeu in miniatura, fiind dotat cu obiecte traditionale, de la stergare si oale , pana la mori de apa si de vant sau prese de ulei.

Casele si bisericile reprezinta toate zonele tarii si sunt din diverse perioade ale culturii poporului roman, muzeul incercand sa reconstituie, intr-un cadru natural generos, ambianta intima a fiecarei locuinte. In jurul fiecarei case se pot observa hambarele, grajdurile si celelalte acareturi, gardurile lucrate din lemn, nuiele sau chirpici, portile modeste sau impunatoare.

Din Moldova au fost aduse 10 gospodarii, printre care si casa din Straja datand din 1760. Nu pot trece neobservate gospodaria lipoveneasca, de la 1898 si cherhanaua, ambele din Jurilovca. Arhitectura populara din Muntenia este ilustrata, printre altele, de frumoasa gospodarie din Chiojdu, construita din bolovani si avand un foisor cu stalpi ciopliti. Din Oltenia au fost aduse bordeiele din Draghiceni si Castranova, care reprezinta locuinte arhaice. De asemenea, din Transilvania a fost adusa casa din Salciua, Tara Motilor, care se distinge prin acoperisul enorm din paie. Vizitatorii pot admira in Muzeu si moara de vant din Dobrogea sau atelierul de olarie din Horezu.

 

Muzeul Taranului Roman
www.muzeultaranuluiroman.ro

Adresa: Soseaua Kiseleff 3, Sector 1, tel: 317.96.60, fax: 317.96.60
Program: zilnic intre orele 10 – 18, luni- inchis

Infiintat relativ recent, in 1990, Muzeul Taranului Roman prezinta celor care il viziteaza peste 150.000 de obiecte si documente reprezentative pentru cei care vor sa cunoasca viata rurala.

Cladirea care il adaposteste este monument istoric, in stil neo-romanesc.

 

Muzeul National de Arta - Palatul Regal
http://www.mnar.arts.ro/

Adresa: Calea Victoriei 49-53. Tel: 314-8119.
Program: miercuri-duminica: 11.00 –19.00 (mai-septembrie)
10.00 – 18.00 (octombrie-aprilie), inchis: luni, marti, 1 ianuarie, Duminica Pastelui, 25 decembrie

Istoria Palatului Regal incepe in 1837 cand domnitorul Alexandru Ghica transforma in palat de ceremonie casa construita de catre Dinicu Golescu, pe locul in care acum se afla aripa de sud a Palatului. 

Pe 10 mai 1866 aici se instaleaza principele Carol de Hohenzollern, care va moderniza si extinde casa initiala. In 1882, Palatul Regal detine prima instalatie de iluminat electrica din Bucuresti.

In 1914, Regele Carol I moare, dar lasa indicatii clare in testamentul sau cu privire la destinatia cladirii: “...apartamentele din Palatul Regal de la Bucureşti, ocupate astăzi de Regină, vor rămâne la dispoziţia sa. [...] Galeria mea de tablouri, tocmai cum este descrisă în catalogul ilustrat al bibliotecarului meu Bachelin, va rămâne pentru totdeauna şi în întregul său în ţară, ca proprietate a Coroanei României."

Urmeaza domnia lui Ferdinand si apoi cea a lui Carol II. Acesta din urma, in perioada 1930- 1937 reconstruieste si extinde Palatul, cu ajutorul arhitectului Arthur Lorentz. Este demolata casa veche a lui Dinicu Golescu, iar in locul sau este construita aripa de sud a Palatului, numită Kretzulescu datorită apropierii de biserica cu acelasi nume. De realizarea acestei aripi se ocupa arhitectul N.N. Nenciulescu. Acest corp sudic este cel care va include primele spatii destinate unei expuneri muzeale, pentru prezentarea colectiei de arta a Coroanei Romaniei.

In 1942 se finalizeaza constructia unei noi aripi a Palatului, inspre strada Stirbei Voda, numai ca aceasta parte a cladirii este partial distrusa la bombardamentele din 1944.

Dupa al doilea razboi mondial, sediul Palatului Regal adaposteste Muzeul National de Arta.

In 1950 este inaugurata prima galerie a muzeului, cea de arta nationala. Muzeul va functiona neintrerupt pina in 1989, numai ca in perioada comunista nu i se va mai spune Palatul Regal.

In perioada dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceausescu cladirea nu isi schimba destinatia, aici fiind Muzeul National de Arta al Republicii Socialiste Romania.

In timpul evenimentelor din decembrie 1989, Palatul Regal sufera daune semnificative, peste 1000 de lucrari fiind degradate sau distruse.

Urmeaza zece ani in care cladirea este inchisa pentru ample lucrari de reconstructie si reamenajare.

Muzeul este redeschis in mai 2000, cand se inaugureaza, succesiv Galeria de Arta Europeana, Galeria de Arta Romaneasca Moderna si Galeria de Arta Veche Romaneasca. In prezent este Muzeul National de Arta si cuprinde mai multe Galerii, printre care cea de Arta Europeana, Galeria nationala, Galeria universala cu sectiile de arta feudala, grafica si atelierul de restaurare. Pot fi admirate peste 1.000.000 de exponate de arta europeana. De asemenea, in Muzeu se afla lucrarile lui Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Nicoale Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Constantin. Brancusi, Antonello de Messina, Rembrandt, Rubens, Delacroix, Renoir, Monet

 

Muzeul Literaturii Romane- Casa Scarlat Cretulescu
www.mlr.ro

Adresa: Bd. Dacia 12, tel: 212 58 45; 212 96 52; 212 96 53; 212 96 54
Program: 9-17 zilnic, inchis luni

Inaugurat in 1957, Muzeul Literaturii Române adaposteste documente, forografii, arta plastica si obiecte memoriale care ilustreaza cele mai semnificative momente din istoria literaturii romane.

Muzeul se muta in actuala cladire, cunoscuta si sub denumirea de "Casa Scarlat Cretulescu", in 1977.

 

Muzeul “George Enescu”- Palatul Cantacuzino

Adresa: Calea Victoriei nr. 141. Tel: 659-6365.
Program: Deschis zilnic intre 10:00-17:00; luni-inchis.

Construit in perioada 1898- 1900, in stil baroc cu accente decorative de Art Nouveau, de catre arhitectul I. Berindey, Palatul Cantacuzino gazduieste in prezent un muzeu dedicat celebrului muzician roman George Enescu. Aici pot fi admirate manuscrisele, documentele, partiturile si obiectele lui George Enescu, toate reprezentand o istorie a muzicii romanesti. Nu lipsesc medaliile ce i-au fost conferite lui George Enescu, printre care si cea a Legiunii Franceze de Onoare.

De asemenea, aici poate fi admirata vioara pe care Enescu a primit-o cadou la varsta de 4 ani.

Palatul a apartinut lui Gr. Cantacuzino, cunoscut si sub porecla de "Nababul", om politic conservator, unul dintre cei mai bogati romani de la inceputul secolului XX.

Palatul era recunoscut in Bucurestiul de altadata prin balurile si seratele extraordinare pe care Mihail G. Cantacuzino impreuna cu Maruca Rosetti le organizau aici. Compozitorul George Enescu era un invitat permanent al acestor petreceri la care participa aristocratia romana si straina.

De altfel, George Enescu devine, in 1939, sotul Marucai Catacuzino- Rosetti.

Acestea sunt si motivele pentru care, in 1956 Palatul Cantacuzino a devenit Muzeul Memorial “George Enescu”, dedicat marelui compozitor.

Cei care il viziteaza vor putea admira un interior grandios, decorat cu picturi realizate de G.D. Mirea, Costin Petrescu, Arthur Verona sau Nicolae Isidor Vermont.

 

Muzeul de Arta Feudala Brancoveneasca- Palatul Mogosoaia

Aflat la 14 km de Bucuresti, Palatul Mogosoaia a fost construit de catre Constantin Brancoveanu, in anul 1702, ca resedinta princiara.

In prezent, Palatul adaposteste un valoros muzeu de arta feudala brancoveneasca: picturi, manuscrise, carti cu ornamentatii bogate, obiecte de cult, colectia sculpturilor in lemn, broderii.

Constructia cladirii imbina elemente arhitectonice autohtone cu cele ale renasterii italiene. Pe fatada care da inspre lac se afla o logie minunata de inspiratie venetiana, cu trei arcade. Nu pot trece neobservate incrustratiile ce imbina elemente stilistice ale renasterii si barocului.

In jurul Palatului se afla un parc, amenajat cu alei pentru plimbare, de unde se pot admira copacii, arbustii si florile, precum si numeroasele coloane si statui.

Palatul Mogosoaia are o istorie tumultoasa. Dupa asasinarea lui Constantin Brancoveanu, Palatul a fost jefuit si distrus. Turcii l-au transformat, in secolul XVIII, in han. In secolul XIX, cand trece in proprietatea familiei Bibescu, continuatoare a Brancovenilor, Palatul este o ruina. Este refacut, iar printul Nicolae Bibescu construieste in partea stanga a curtii o noua casa numita “Vila Elchingen” in cinstea sotiei sale Helene d’Elchingen.

In 1912 printul George Valentin Bibescu daruieste palatul sotiei sale Martha Bibescu. Aceasta reface cladirea, astfel forma actuala este destul de diferita de cea initiala. In 1945, dupa instalarea guvernului comunist al lui Petru Groza, pentru a salva ansamblul de la Mogosoaia, Principesa Martha Bibescu cere includerea lui pe lista monumentelor istorice. Il doneaza statului pentru a fi destinat activitatilor culturale. Pana in anii 80 aici a functionat Muzeul Artei si Arhitecturii Brancovenesti iar Vila Elchingen a gazduit Casa de Creatie a Scriitorilor.

Dupa evenimentele din 1989 si caderea comunismului, Palatul intra intr-un amplu proces de restaurare.

 

Muzeul de Istorie si Arta al Bucurestiului- Palatul Şuţu

Adresa: Bd. Bratianu, nr. 2, tel: 313.85.15
Program: 9:00 - 18:00; luni: inchis; marti: intrare libera

Cei care vor sa cunoasca istoria Bucurestiului au ocazia sa o faca vizitand Muzeul, unde sunt expuse peste 150.000 de obiecte, documente si fotografii, desene, gravuri care infatiseaza istoria Bucurestiului din cele mai vechi timpuri (neolitic) si pana in zilele noastre. Nu lipseste partea de arheologie precum si o colectie de numismatica.

Cladire reprezentativa pentru Bucuresti, construita in perioada 1833-1834, in stil neogotic, cu elemente de stil romanic, Palatul a apartinut marelui postelnic Costache Grigore Sutu. Palatul a fost construit dupa planurile a doi arhitecti vienezi, Johan Veit si Conrad Schwinck.

Interiorul a fost decorat de catre sculptorul Karl Storck, care a utilizat elemente ale stilului neoclasic. Deasupra scarii monumentale din interior se afla o cupola cu ornamente in stil pompeian.

A fost unul dintre cele mai frecventate palate ale Bucurestiului secolului XIX.

 

Muzeul Colectiilor de Arta- Palatul Romanit

Adresa : Calea Victoriei, nr. 111, tel : 211 17 49
Program: 11:00 - 19:00 (vara); 10:00 - 18:00 (iarna); joi, vineri: inchis

Palatul Romanit este o cladire istorica a Bucurestiului, ridicata in 1883 pe locul fostei case boieresti Romanit, construită la începutul secolului al XIX-lea de boierul Constantin Faca, apoi terminată şi amenajată de vistiernicul Romanit.

Palatul Romanit a fost inchiriat de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza pentru a-si instala Cancelaria Domneasca.

Din 1978 aici se afla Muzeul Colectiilor de Arta, care adaposteste colectii particulare de pictura, grafica, sculptura romaneasca si europeana, arta orientala, statuete tibetane din bronz, icoane pe sticla, covoare romanesti, argintarie, portelan si sticla, precum si mobilier. Colectiile au fost donate statului chiar de catre proprietari.

In prezent sunt expuse mai multe colectii, printre care cele ale lui Garabet Avachian, fratii Beatrice si Hrandt Avakian, Clara si Anatol E. Baconsky, Hortensia si Vasile G Beza, Celine Emilian, dr. Sandu Lieblich, dr. Mircea Petrescu si prof. Artemiza Petrescu, dr. Sorin Schachter, Sica Alexandrescu, colectia de arta comparata Alexandra si Barbu Slatineanu, colectia familiilor Dumitru si Maria Stefanescu - col. Gheorghe Preda, colectia Josefina si Eugen Taru, colectia avocatului Hurmuz Aznavorian (donatia Rodica Aznavorian Sfintescu si Claudiu Sfintescu) colectia Elena, Maria si dr. Iosif N. Dona. Pot fi admirate creatiile lui Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Ioan Andreescu, Francisc Sirato, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Iosif Iser si Alexandru Ciucurencu.

 

Muzeul Militar National

Adresa: Str. Mircea Vulcanescu, nr. 125-127, tel: 638.76.30
Program:
zilnic intre orele 09.00-17.00, luni- inchis.

Muzeul National Militar este una dintre cele mai mari institutii de profil din Romania, deoarece detine un inestimabil patrimoniu istoric militar organizat in peste 30 de colectii. Aici se gasesc expuse arme, documente, tablouri, uniforme, steaguri, dar si piese de artilerie, blindate si autovehicule. In total peste 1.280.000 de obiecte. Muzeul detine o “Expozitie istorica permanenta” in care este prezentata istoria militara a poporului roman, din cele mai vechi timpuri si pana in prezent. Aceasta expozitie este adapostita in pavilionul A, pavilionul central. De asemenea, Muzeul are organizate “Expozitiile permanente ale principalelor colectii”, cele de armament medieval, modern si contemporan, uniforme romanesti si accesorii, care se afla in salile Pavilionului B. Exista si o “Expozitie de aviatie”, gazduita de Pavilionul C1 precum si una de atelaje, harnasamente si accesorii de calarie, in Pavilionul F. “Expozitia de artilerie”, care aduna obiecte din sec. al XVIII-lea si pana in anii `90, blindate si autovehicule se gaseste expusa in Parcul Muzeului.

In functie de diversele evenimente istorice, Muzeul Militar National organizeaza si “Expozitii temporare”.

Muzeul a fost fondat la 18 decembrie 1923, chiar daca primele tentative de organizare a unui astfel de muzeu au aparut inca din 1865, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Muzeul Militar National se afla in actuala cladire din 1988. Aceasta a fost construita in 1898 si in ea a functionat Regimentul IV Ilfov nr.21 (care pastreaza traditia primului regiment de infanterie creat in Moldova in 1830).

 

Muzeul “Theodor Aman”

Adresa: str.C.A. Rosetti nr.8, sector 1, tel. 6145812
Program:
zilnic 9-17, luni inchis

Muzeul a fost organizat in casa in care a locuit pictorul Theodor Aman si pe care a decorat-o chiar el. In cele noua camere ale Muzeului “Theodor Aman” pot fi urmarite etapele parcurse de pictor, intre 1831 si 1891. Aici pot fi admirate atelierul de gravura al maestrului precum si mobilierul realizat chiar de catre Aman.

Pictorul Theodor Aman este extrem de important in cultura romaneasca. Influentat de studiile academice pe care le-a urmat in Parisul de la jumatatea vecului al XIX-lea, Theodor Aman a fost cel care va contribui esential la modernizarea culturii romanesti, la eliminarea influentelor orientale, cat si cele ale Evului Mediu intarziat.

 

Muzeul “Gheorghe Tăttărescu”

Adresa: str. Domnita Anastasia nr.17, sector 5, tel. 6141006
Program:
zilnic 9-17

Muzeul “Gheorghe Tattarescu” este un muzeu memorial, organizat in casa in care a trait si creat renumitul pictor Gheorghe Tattarascu timp de peste trei decenii. Cunoscut mai ales pentru picturile sale bisericesti, Gh. Tattarescu (1820-1894) este unul din intemeietorii invatamantului artistic din Romania.

In anul 1951, in urma donatiei Georgetei Wertheimer, nepoata pictorului, ansamblul devine Muzeul memorial “Gheorghe Tattarescu”.

Casa este monument istoric, avand arhitectura specifica hanurilor de altadata din Bucuresti.

Muzeul cuprinde pictura, grafica, pictura murala in stil neo-pompeian, mobilier de epoca, obiecte personale, precum si un fond documentar. La parterul Muzeului, acolo unde s-au aflat ateliere elevilor lui Tattarescu, au fost amenajate in anii `60 ateliere de creatie ale Uniunii Artistilor Plastici.

 

Muzeul National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida"

Adresa : Str. Candiano Popescu , tel :336 77 77

Muzeul a fost fondat în 1909 de inginerul Dimitrie Leonida dupa modelul Muzeului Tehnic din Munchen. Primele piese ale Muzeului sunt cele pe care Dimitrie Leonida le-a strans cu ajutorul elevilor sai de la Scoala de electricieni si mecanici pe care o intemeiase in 1908.

In actuala cladire din Parcul Carol, Muzeul se afla din 1935. Aici pot fi admirate aproximativ 5.000 de obiecte ce ilustreaza evolutia tehnicii. Peste 800 de exponate sunt unicate sau au o raspandire mica. Printre acestea, vizitatorii pot admira cilindrul primei mori cu aburi din România, Dinamul Edison, din 1884, care alimenta cu electricitate Teatrul National din Bucuresti, precum si Automobilul "trasura" Olds Patent, din 1898, unul dintre primele automobile care au circulat prin Bucuresti.

De mare interes este Macheta avionului "Vuia I", care la 18 martie 1906, la Montesson, linga Paris, s-a ridicat in aer pentru prima data in lume doar cu mijloace proprii de la bord. In aceeasi categorie se incadreaza si Macheta primului avion cu reactie construit de Henri Coanda în anul 1910.

Tot aici sunt expuse primele tipuri de telefoane din Romania precum si Motorul de la submarinul "Delfinul", primul submarin al marinei romane dat in functiune in anul 1936.

 

Muzeul “Theodor Pallady”- Casa Melik

Adresa:Str. Spatarului, nr. 22, tel : 211 49 79
Program: Program: miercuri-duminica: 10.00-18.00.

Muzeul detine citeva remarcabile panze ale marelui pictor roman Theodor Pallady, precum si un lot de peste 800 de desene (peisaje, nuduri, portrete, interioare), reprezentative pentru perioada pariziana a lui Pallady.

Cladirea in care se afla Muzeul este cunoscuta si sub denumirea de Casa Melik si a fost ridicata in 1760, fiind cea mai veche cladire civila din Bucuresti, pastrata in forma ei originala. Cladirea a apartinut din 1820 familiei Iacob Melik, dar nu se cunoaste cine a fost primul proprietar. Ana Nazaretian Melik, sotia lui Iacob Melik, decedata în 1913, lasa casa prin testament comunitatii armene din Bucuresti. Dorinta sa a fost ca aici sa se infiinteze un azil pentru vaduvele sarace. Azilul va functiona aici din 1921 pana in 1947. Din cauza diverselor familii de chiriasi care locuiau aici, cladirea se va degrada treptat.

Intre 1970 si 1994, Casa Melik a fost folosita de catre Muzeul National de Arta al Romaniei ca spatiu de depozitare a unor opere ce se aflau in proces de restaurare.

Din 1994, in Casa Melik este organizat Muzeul “Theodor Pallady”, in baza colectiei de arta a sotilor Gheorghe si Serafina Raut. Acestia cerusera inca din 1960 autoritatilor romane sa asigure colectiei pe care erau dispusi sa o doneze statului un spatiu potrivit de expunere.

Pe veranda casei se organizeaza in fiecare sambata dimineata cursuri de initiere pentru copii in arta desenului si a culorii.

 

Muzeul K. H. Zambaccian

Adresa : Str. Muzeul Zambaccian, nr. 21A, Tel : 230 19 20
Program: Program: miercuri - duminica : 11.00 - 19.00 (mai - septembrie), 10.00 - 18.00 (octombrie - aprilie)
inchis: luni, marti, 1 ianuarie, Duminica Pastelui, 25 decembrie

Muzeul Zambaccian a fost inaugurat in 1947, dupa ce K. H. Zambaccian a donat statului casa si colectia sa de arta, ce continea 310 lucrari.

In patrimoniul muzeului se afla picturi semnate de Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Stefan Luchian, Jean Al. Steriadi, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Nicolae Darascu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Horia Damian, Alexandru Padina si Ion Tuculescu.

De asemenea, aici pot fi admirate si sculpturi ale maestrilor Dimitrie Paciurea, Oscar Han, Corneliu Medrea, Ion Jalea sau Constantin Brancusi.

 

Muzeul Geologic National
www.geology.ro

Adresa:Sos. Kiseleff, nr.2, sector 1, tel: 212.89.52
Program:Zilnic: 10.00 – 18.00

Cladit intre 1906 si 1908, dupa proiectul arhitectului Stefanescu, Palatul Muzeului Geologic National a fost destinat de la inceput Institutului Geologic al României, infiintat de catre Regele Carol I in 1906.

In stil neobrancovenesc, cladirea a fost declarata monument de arhitectura.

Muzeul Geologic National este unul dintre cele mai frumoase muzee de Stiinta a Pamantului din regiunea central-estica a Europei.

Amenajat in 22 de sali, Muzeul adaposteste colectii de minerale, roci si fosile din tara sau din strainatate.Aici pot fi admirate mineralele frumos cristalizate, cunoscute drept “flori de mina”, adunate in cea mai mare colectie de acest tip din tara. De asemenea,au fost reconstituite corpurile unor vertebrate mari descoperite în stratele geologice de pe teritoriul României, inclusiv câtiva dinozauri în marime naturala, dintre cei descoperiti în regiunea Hateg.

La cutremurul din 1977, cladirea este puternic avariata. Forma actuala a Muzeului a fost deschisa publicului in 1990.

Muzeul Bancii Nationale a Romaniei

Adresa: Lipscani nr. 25, sector 3

Infiintat in 1914, printr-o hotarare a Consiliului General al Bancii Nationale, Muzeul BNR a fost organizat abia in 1933, iar prima expozitie a fost inaugurata in 1943. Din cauza razboiului, Muzeul a avut de suferit. S-a incercat mutarea sa, in anul 1949, in Calea Victoriei nr. 22-24.

In 1952, conducerea BNR a decis aducerea Muzeului in locul care i-a fost destinat initial, in aripa veche a Palatului bancar, cu intrarea spre Lipscani.

Muzeul cu profil numismatic se afla in prezent chiar in incinta sediului Bancii Nationale a Romaniei, ocupand parterul vechiului Palat bancar, care are intrarea spre strada Lipscani si, partial, parterul celui nou. Muzeul a fost reorganizat in 1990 si inaugurat in forma actuala in 1997.

In Muzeu pot fi admirate lingourile si banii de aur, seriile numismatice emise de BNR, insemne bancare, precum si o galerie cu portretele guvernatorilor bancii.

Patrimonul Muzeului este extrem de bogat deoarece, inca de la infiintarea sa, Banca Nationala a Romaniei si-a format o colectie proprie de tapiserii, tablouri, sculpturi, medalii, monede si bancnote.

Palatul BNR este monument istoric, fiind construit intre 1884 si 1890, dupa proiectul arhitectilor Cassien Bernard si Albert Galeron.

Aripa noua a Palatului BNR are fatada spre strada Doamnei si a fost realizata intre anii 1940-1942. Specific Palatului sunt monumentalele trepte de granit de la intrare si coridoarele interioare extrem de largi, placate cu marmura alba.

Muzeul Aviatiei

Adresa: Sos. Bucuresti - Ploiesti nr. 40, sector 1, (DN-10) la km 16,3.
Program: marti pana vineri inclusiv intre orele: 08.00 - 16.00;
sambata si duminica intre orele: 09.00 - 17.00

Muzeul Aviatiei a fost infiintat in 1990, cu toate ca ideea unei astfel de institutii a fost lansata inca de pe vremea lui Nicolae Iorga.

Pentru vizitarea intregului Muzeu sunt necesare aproximativ patru ore, timp in care pot fi admirate documente care atesta istoria aeronauticii romane si universale. Aici pot fi gasite materiale despre viata si activitatea savantului roman Henri Coanda, precum si documente istorice ale industriei aeronauticii romane din perioada 1912-2002, printre care si schite originale si parti componente ale aparatului apartinand inginerului Aurel Vlaicu- “Vlaicu No.II, model 1912”.

De asemenea, Muzeul beneficiaza de un parc de aeronave civile si militare, armament de aviatie, piese de artilerie, motoare de aviatie, echipamente de navigatie sau simulatoare de aviatie.

Sunt prezentate exemplarele unice ale aparatelor de zbor IS 3d (planor), IAR 813(avion), IAR 822 (avion), precum si elicopterele Alouette II si IAR 316B.

 

Muzeul Cailor Ferate Romane

Adresa: Calea Grivitei nr. 193 A, sector 1- langa Gara de Nord
Program: miercuri-duminica 10.00-16.00

Muzeul Cailor Ferate Romane a fost inaugurat in iunie 1969, sub denumirea “Muzeul Ceferistilor”, la implinirea a 70 de ani de la deschiderea liniei de cale ferata Bucuresti Filaret-Giurgiu.

Totusi, inca din 1924, in arenele Stadionului Giulesti au fost puse la pastrat locomotive si vagoane vechi ratacite prin diferite depouri, intre care si legendara locomotiva Calugareni, una dintre primele locomotive care au circulat pe linia Bucuresti Filaret-Giurgiu.

Amenajarea Muzeului in actuala cladire a demarat in 1953, cand au inceput sa fie stranse la un loc piese unice.

Vizitatorii pot admira in spatiul Muzeului prima locomotiva realizata la Resita, in anul 1873, machetele locomotivelor construite in tara, un telegraf Morse din anul 1869, fotografii si documente vechi, costume de ceferisti sau felinare de semnalizare, o bicicleta mecanica (drezina) care circula pe calea ferata intre cele doua razboaie mondiale si ceasuri din toata Europa.

De asemenea, aici poate fi gasita o macheta functionala, demonstrativa, pe care circula minitrenulete.

 

Muzeul National Filatelic

Adresa: Calea Victoriei nr. 12, sector 3
Program: Miercuri -Duminica: 10.00-18.00 (program vara);
Miercuri -Duminica: 9.00-17.00 (program iarna).

Este un Muzeu recent, infiintat in 2004, cu toate ca o prima forma a unei astfel de institutii dateaza inca din 1891. Directia Generala a Telegrafelor si Postelor a reusit sa intemeieze un muzeu postal in 1900, care insa a functionat o perioada foarte scurta de timp.

In prezent, Muzeul ocupa 600 de metri patrati intr-un spatiu special amenajat din cadrul Muzeului National de Istorie a Romaniei, aceasta fiind, de fapt, vechea cladire a Postei Centrale, care a existat aici pana in 1970.

In cele trei Sali ale Muzeului- Sala Lahovary, Sala Cezar Librecht (primul director general al postei si telegrafului Moldova si Muntenia) si Sala Dimitrie C. Butculescu (presedintele fondator al Societatii filatelice romane) pot fi admirate peste 11 milioane de timbre. Printre acestea se afla si piese extrem de rare, cum ar fi celebrele “Cap de Bour” emise in Moldova in 1858 - simbol al independentei Principatului Moldovei fata de Imperiul Otoman, precum si matritele originale din otel cu care acestea au fost tiparite. De asemenea, printre raritati sunt si colile care reproduc tabloul lui Carol I cu favoriti sau cu barba si care dateaza din perioada 1866 – 1872.

De asemenea, sunt prezentate tablouri vechi, mobilier din oficiile postale, trasuri de posta, lazi de valori printre care si cea cu emblema Principatului Moldovei de la 1840, harti postale din 1849 si 1873.

Un obiect de mare valoare aflat in patrimoniul Muzeului este si cartea postala din coaja de mesteacan expediata in timpul bataliei de la Marasesti, din Primul Razboi Mondial.

Practic, Muzeul etaleaza o istorie a filateliei pe teritoriul romanesc, incepand cu anul 1858, de la emiterea “Capetelor de Bour”. Primele atestari privind colectionarea unor marci postale dateaza din 1860. Incepand cu anii 1870, corespondenta filatelica pastrata devine mai numeroasa. In ianuarie 1881 a aparut si prima revista filatelica- “Timbrophilo”. In 1891 s-a infiintat Societatea Filatelica Romana, in acelasi an fiind organizata prima expozitie filatelica, in casa primului presedinte al Societatii, Dimitrie C. Butculescu.

 

Muzeul de Arta Contemporana
www.mnac.ro

Adresa: Palatul Parlamentului, aripa E4, Bulevardul Izvor, nr. 2-4
Program: Miercuri - Duminica : 10h00 - 18h00

Inaugurat in sediul Palatului Parlamentului in octombrie 2004, Muzeul de Arta Contemporana gazduieste expozitii tematice ale artistilor romani contemporani. Spre deosebire de alte muzee, acesta beneficiaza de un spatiu extrem de generos, care permite folosirea, in cadrul expozitiilor, a unor mijloace de expresie dintre cele mai diverse. Expozitiile cele mai dese sunt cele de pictura, grafica, sculptura in diferite materiale, tapiserie sau arta fotografica.