harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Bucuresti > Locuri interesante > Centrul Vechi
 Centrul Vechi
 

In aceasta perioada, Centrul Vechi al Bucurestiului, format din strazile Lipscani, Gabroveni, Blanari, Selari, Franceza, Stavropoleos, se afla intr-un amplu proces de refacere.

Strada Lipscani de astazi este una dintre cele mai vechi artere ale Bucurestiului, fiind atestata documentar din 5 iunie 1589. Cunoscuta sub denumirea de “Ulita Mare”, strada Lipscani a fost principalul vad comercial si mestesugaresc al orasului.

Descoperirile argheologice facute la Hanul cu Tei, in subsolurile Hanului Gabroveni si la Pasajul Lipsacani, dovedesc ca zona era locuita inca din secolul al XV-lea.

Zona Lipscanilor, este un vad comercial ca un labirint de mici strazi purtand numele diverselor meserii precum "Ulita cea mare a Selarilor”, "Ulita Lacatusilor", "Ulita Zabunarilor".

Alaturi de romani, in aceasta zona s-au aflat si comunitati de comercianti greci, bulgari, sarbi, armeni, evrei, albanezi si austrieci. Acesta este si motivul pentru care cladirile au fost influentate de diverse stiluri, predominante fiind cele ale Renasterii si Barocului. Din pacate, multe dintre aceste cladiri s-au deteriorat foarte rau in perioada dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceausescu, cand cladirile au fost nationalizate, proprietarii fiind mutati cu forta sau fugind din tara.

Totusi, incet, incet, zona incepe sa se refaca. In acest moment strazile din Centrul Vechi sunt pline ziua, cele mai multe dintre magazine fiind cele de antichitati si obiecte de arta, extrem de pitoresti. De asemenea, zona este renumita pentru magazinele care comercializeaza rochii de mireasa si costume pentru nunti.

Centrul Vechi este foarte populat si noaptea, aici aflandu-se unele din cele mai vestite cluburi si restaurante ale capitalei, dintre care "Hanul cu Tei", "Carul cu Bere" , "Fire Club", "Club A", "Twice", "Backstage", "Expirat" sau “Amsterdam”.