harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Bucuresti > Locuri interesante > Calea Victoriei
 Calea Victoriei
 

Zona Centrului Vechi al Capitalei are legatura directa cu celebra CALEA VICTORIEI, care leaga Piata Natiunile Unite de Piata Victoriei, cu o lungime de 2700 m.

O parte a ceea ce astazi este Calea Victoriei a existat inca de la 1692, pe vremea domnitorului Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, sub numele de “Podul Mogosoaiei”. Era pavata cu trunchiuri de copaci.

Este pavata cu piatra in timpul domnitorului Grigore Ghica (1849- 1856) si se monteaza aici primele sisteme de iluminat, cu „smoioage imbibate cu pacura sau rasina”. Devenind cea mai importanta artera a Bucurestiului, in 1882 sunt montate aici si primele instalatii electrice din Bucuresti, in fata Palatului Regal.

Importanta sa este recunoscuta oficial in secolul XIX, cand devine strada domneasca.

Numele de Calea Victoriei pe care il are si astazi i-a fost dat in octombrie 1878, cand armata romana intra victorioasa in Bucuresti dupa Razboiul de Independenta.

Fiecare cladire de pe Calea Victoriei are istoria ei. Cu multa bagare de seama pentru a nu-l rata, vis-à-vis de sediul Politiei Romane si de Magazinul Victoria se afla Pasajul Macca-Villacrosse, realizat de catre arhitectul Filip Xenopol in anul 1891. Este acoperit cu sticla si adaposteste buticuri, cafenele elegante si locuinte.