harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Bucuresti > Locuri interesante > Monumente
 Monumente
 

Lupoaica cu Pui sau Statuia Lupoaicei

Adresa: Piata Romana

Monumentul , intitulat “Lupoaica Romei” si cunoscut drept “Lupoaica cu Pui” sau “Statuia Lupoaicei”, a fost daruit in 1906 Bucurestiului de catre orasul Roma, cu ocazia celebrãrii a 40 de ani de la încoronarea regelui Carol I ca domnitor al României şi a 2000 de ani de la prezenţa legiunilor romane în Dacia.

Monumentul reprezinta o copie din bronz a celebrului monument roman „Lupa Capitolina”, o reda pe legendara lupoaicã care i-ar fi alãptat pe Romulus şi Remus, întemeietorii Romei. Autorul copiei daruite Bucurestiului este un sculptor grec anonim.

Initial, in 1906, statuia a fost amplasatã în incinta “Arenelor Romane” din “Parcul Carol I” pentru ca la scurt timp dupa aceea, in 1908 , sa fie mutata în Piaţa Sf.Gheorghe. în anul 1931 a fost din nou mutatã, de data aceasta pe Dealul Mitropoliei, pentru ca în anul 1965 sa fie dusa în mijlocul pãrculeţului din Piaţa Dorobanţi.

In prezent se afla în Piaţa Romanã, unde a fost adusa in 1997.


Monumentul Revolutiei

Adresa: Piata Revolutiei, in fata fostei Cladiri a Senatului

Unul dintre cele mai controversate opere de acest gen din Capitala, Monumentul Revolutiei a fost realizat de Alexandru Ghildus. Monumentul este amplasat in Piata Revolutiei, langa statuia lui Iuliu Maniu, lucrare a sculptorului Mircea Spataru.